Novosti / Hrvatska

Ostaje samo uspomena

Bili smo na zadnjoj projekciji:' Ovo nije samo kino, ovo je program, ovo su ljudi!' Kina Europa više nema

Uprava Zagrebačkog film festivala, koja je kinom upravljala 11 godina - sutra ga predaje Gradu Zagrebu

Još jedan Pete porijeklom s ovih prostora je u Americi napravio nevjerojatnu karijeru.
Ne Pete Radovich nego Peter Bogdanovich - čiji je legendarni film "Posljednja kino predstava" doslovno posljednja kino predstava koja će se održati u zagrebačkom kinu Europa. Baš tim filmom večeras je zatvoreno kino, koje nakon 11 uspješnih godina i velikih priznanja navodno ide u renoviranje ali nitko ne zna kad i kakvo.       

Filmom redatelja Peter Bogdanovicha  zagrepčani su se večeras oprostili od Kina Europa. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ovo je zadnji film kojeg je s projektora pustio gospodin Željko Jurik. Ovdje je radio 39 godina, za dvije godine je trebao u mirovinu, umjesto toga - sutra ide na burzu. 

Nije lako nikome od 45-ero zaposlenih, pa ni gospođi Mariji koja kino čisti već osam godina. 

 "Kino meni znači život, život mi znači. Plaća redovito, kao obitelj smo, kao jedna kuća obiteljska", govori dugogodišnja čistačica Kina. 

Uprava Zagrebačkog film festivala, koja je kinom upravljala 11 godina - sutra ga predaje Gradu Zagrebu. 

 "Ja Vam uopće ne mogu reći zbog čega je tolika mržnja upućena prema nama. Mi mislimo da smo sposobni zbog svih nagrada koje smo dobili, očigledno nekome nismo podobni. Nudili smo razne opcije i razne varijante.  Pet milijuna u obnovu, preko deset milijuna za plaće, dakle mi Grad Zagreb nismo koštali ništa"govori za RTL Direkt predsjednik ZFF-a  Boris T. Matić

VEZANE VIJESTI

A Zagrebu su donijeli mnogo. Godišnje 20 festivala i 1500 filmova i to dokumentaraca, hollywoodskih, nezavisnih, domaćih. Prije 3 godine dobili su nagradu za najbolji europski kino program.

 "Nije ovo samo kino, tu su se toliki festivali održavali. Kino nije samo prostor, kino su ljudi, kino je program", govori nam zagrepčanka Latica. A njeno mišljenje dijeli i njen sin koji je od svih kina u grau Zagrebu najviše puta posjetio upravo Kino Europu.  


Iako vodstvo mora izaći iz kina već sutra, gradonačelnik Bandić je obećao da će se nakon renovacije ovdje opet otvoriti art Kino. Ali kako nema detalja o tome tko će ga renovirati i kada, građani mu baš i ne vjeruju.

 "Zasad samo vjerujem da će se zatvoriti, a ostalo ćemo vidjeti. Ja se nadam da neće tako biti ali dosad nam nije dao previše razloga da vjerujemo da će se otvoriti u formatu u kojem je do sad bio, govori zagrepčanin Riki.  

Bilo je to omiljeno okupljalište i malo drukčije mjesto u centru Zagreba. 
Od sutra ova dva stara projektora neće prikazivati ništa, a prostor se do ujutro mora isprazniti. Kina Europa više nema.

Najgledaniji video

Category: 825 - 828

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!