Novosti / Hrvatska

BOGATA POVIJEST

Građani upozoravaju: 'Zagreb slavi Dan grada na krivi datum'

Građani upozoravaju: 'Zagreb slavi Dan grada na krivi datum'
Slavko Midzor/PIXSELL

Umjesto 31. svibnja koji se obilježava sada, Dan grada Zagreba trebalo bi se slaviti 7. rujna

Iako iz Grada tvrde i na službenim internetskim stranicama pišu da je danas Zagrebu rođendan, to je netočno. Naime, 31. svibanj je blagdan Majke Božje od Kamenitih vrata, zaštitnice Zagreba, a i ona je tu titulu formalno dobila tek 1991.

Danom grada Zagreba trebao bi biti proglašen 7. rujna kao važan i višeznačan datum u njegovoj povijesti, upozorava već niz godina građanska platforma 1POSTOZAGRAD.

Podsjećaju da je ''7. rujna 1850. potpisan je svečani akt kojim je povijesni dvograd s pripadajućim ulicama, predgrađima i selima - po prvi put u povijesti - ujedinjen u jedinstveni Grad Zagreb, čime su udareni temelji modernom gradu. Stoljeće kasnije, 7. rujna 1956. godine, svečano je otvoren novi Velesajam u Novom Zagrebu, a datum otvorenja nije odabran slučajno s obzirom na to da su prelaskom grada na južnu obalu simbolično ujedinjene i dvije obale Save''.

Most slobode (Žarko Bašić/PIXSELL)

Sadašnji datum Dana grada, podsjećaju, proglašen je 1999. godine, a odnosi se na Dan Majke Božje od Kamenitih vrata koja je, na temelju višestoljetne tradicije, proglašena zaštitnicom Zagreba tek 1991. godine: ''Slika tzv. Majke Božje od Kamenitih vrata potječe iz 16. stoljeća, a nalazi se u kapeli Kamenitih vrata. Štuje se nakon što nije izgorjela u velikom požaru 31. svibnja 1731.Taj bi se datum s vjerskim utemeljenjem, s eventualnom promjenom Dana grada, i dalje slavio kao vjerski''.

Na dan metropole u Muzeju grada Zagreba otvorena izložba 'Zakaj volim Zagreb'

Prije 31. svibnja, kao Dan grada Zagreba obilježavao se 16. studenoga tj. datum Zlatne Bule iz 1242. godine: ''Taj se datum slavio od 1992. godine, a proglašen je povodom 750. obljetnice te isprave kojom je Gradec postao slobodni i kraljevski grad. Međutim, taj se datum odnosio samo na jedan dio grada te je utoliko bio neprimjeren pa je zato i promijenjen''.

Ima i onih koji smatraju da postoji još jedan važan datum, a također je izuzetno povijesno važan. Štoviše, nekad ga se i slavilo kao neslužbeni Dan grada, naime, do 1990-ih tako je obilježavan 8. svibnja, kao Dan oslobođenja, na datum kada je Zagreb oslobođen fašističke okupacije.

No, s obzirom na dugu i bogatu povijest Zagrebu ne manjka važnih datuma pa je u prošlosti bilo još nekoliko datuma koji su slavljeni kao svojevrsni Dan grada, primjerice na Griču je stoljećima obilježavan 3. veljače kao blagdan svetoga Blaža.

Pogled s vidikovca na Trgu bana Josipa Jelačića (Davor Puklavec/PIXSELL

Iz građanske platforme 1POSTOZAGRAD podsjećaju i da se kao potencijalni datum za Dan grada Zagreba devedesetih razmatralo i 26. travnja, tj. datum Felicijanove isprave u kojoj je po prvi put, koliko je do sada poznato, spomenuto ime Zagreba. Taj je dokument, međutim, nastao 1134. godine, a govori o godini 1094.

Međutim, nijedan od navedenih datuma ne sažima toliko simbolike i važnosti za Zagreb koliko onaj višeznačni - 7. rujna - za koji, kako rekosmo, već niz godina, iz 1POSTOZAGRAD zagovaraju da postane novi službeni Dan grada Zagreba.

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!