Novosti / Hrvatska

Nesuglasice u HDZ-u

Bačić odgovorio Stieru: 'Lako je biti general nakon bitke, očekivao sam njegov veći angažman'

Bačić odgovorio Stieru: 'Lako je biti general nakon bitke, očekivao sam njegov veći angažman'
Patrik Macek/PIXSELL

Sa Stierom se ne slaže jer ga demantiraju izborni rezultati, odnosno i broj glasova koje je HDZ dobio

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić ocijenio je u petak da je "lako biti general poslije bitke" i da je očekivao veći angažman Davora Ive Stiera na izborima za Europski parlament.

Osvrnuvši se na Stierovu izjavu da je HDZ doživio neuspjeh na izborima jer se odrekao desnih birača te kako je spreman vratiti te birače stranci, Bačić je kazao da je „HDZ demokratska stranka u kojoj svatko ima pravo na svoje mišljenje“. Dodao je i da se sa Stierom ne slaže jer ga demantiraju izborni rezultati, odnosno i broj glasova koje je HDZ dobio.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Nije, kaže, Stierov istup doživio dramatičnim kako ga se prezentira. Naglasio je da bi za stranku korisnije bilo da se Stier više angažirao u kampanji i prije izbora.

"Lako je biti general nakon borbe. Ima pravo komentirati izbore, ali ne slažem se s njime da je stranka doživjela neuspjeh. Ponovit ću da je HDZ na ovim izborima pobijedio, ostavio je SDP kao drugu stranku s 20 posto glasova u ukupnom broju. Kao u nogometu, nekad se pobijedi s 5:0, nekad s 4:0, nekad s 2:0, ali opet se pobijedi", ustvrdio je Bačić te naglasio da je HDZ najjača politička snaga u Hrvatskoj bio prije izbora, a ostao je i nakon njih.

"Svog prijatelja Davora Ivu Stiera" pozvao je da im se pridruži u analizi koju će provesti unutar stranke i da da svoj doprinos. Lokalne orgnizacije najkasnije do sutra analizirat će svoje izborne rezultate, a kada stignu izvješća i analize, sastat će se i Predsjedništvo stranke koje će sve zajedno proučiti, najavio je Bačić.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, kazao je da ne zna je li Stier jedan od onih stranačkih dužnosnika koji su bojkotirali izbore na terenu.

"Ne vjerujem da bi se Stier bavio takvim aktivnostima. Bilo je vremena, ja sam se u toj kampanji borio za izborni uspjeh stranke i postigao sam u svojoj županiji odličan rezultat", kazao je Bačić.

Što se eventualne Stierove kandidature za predsjednika HDZ-a tiče, Bačić je podsjetio kako je Stier i prije rekao da će o svojoj kandidaturi govoriti kad se otvore unutarstranački izbori.

VEZANA VIJEST

Upitan o mogućim sankcijama Stieru, Bačić je uzvratio da je HDZ demokratska stranka u kojoj svatko može iznijeti svoja stajališta. Odbio je komentirati i eventualne sankcije za one za koje bi analize s terena pokazale da nisu ispunili očekivanja, rekavši da ne želi ništa prejudicirati te da HDZ ima svoje procedure koje se tek trebaju odraditi.

Smatra da nema nikakva razloga da ovo dovede do destabilizacije vladajuće većine.

Komentirao je i sjednicu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa koje je odlučilo zastati s postupkom protiv premijera Andreja Plenkovića nakon što je sinoć dobilo Plenkovićev zahtjev za izuzećem čelnice toga tijela Nataše Novaković koja je prije radila u HUP-u u kojem je članarinu plaćao i Ivica Todorić. Istaknuo je da o tom eventualnom sukobu interesa ne bi trebao odlučivati neki saborski odbor jer nije dobro da političko tijelo odlučuje o pravnom predmetu.

"Mislim da Sabor o tome nema što odlučivati. Ne mislim da političko tijelo ili neki saborski odbor, posloženo prema političkoj arhitekturi, treba odlučivati o pravnoj stvari. Ako bi se vuklo paralelu s nekim drugim institucijama koje nemaju drugostupanjsko tijelo, u smislu nadzora, u Povjerenstvu bi sami trebali odlučiti je li Novaković bila u sukobu interesa, odnosno, treba li se izuzeti. Ako odlukom tog tijela strana koja je tražila izuzeće nije zadovoljna, može podnijeti tužbu Upravnom sudu. Po meni je to logika, iako nisam pravnik", smatra Bačić.

Bačić kaže kako nije sklon da Sabor kao političko tijelo u kojem HDZ ima većinu odlučuje o takvom jednom predmetu, ali da će ako ga se demantira, "kao član Odbora za Ustav vrlo rado odlučivati bez obzira na to tko je podnositelj zahtjeva za izuzećem“.

Kazao je i da je sada na Nataši Novaković da zatraži očitovanje Povjerenstva o svojem izuzeću, nakon čega Martina Dalić ima ponovno pravo podnijeti tužbu Upravom sudu i tek kada bude jasno može li Novaković predsjedati u tom slučaju, treba donijeti novu meritornu odluku u slučaju Dalić.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!