Novosti / Hrvatska

Nakon 30 godina sporenja

Najveća ovrha u RH: 'Običan čovjek' po nalogu suda treba dobiti nevjerojatnih 202 milijuna kn

Najveća ovrha u RH: 'Običan čovjek' po nalogu suda treba dobiti nevjerojatnih 202 milijuna kn
RTL

Peša, dakle, ima crno na bijelo, u dvije pravomoćne presude, dosuđen taj iznos

Račun Zagrebačkog holdinga ovršen je za 22 milijuna, 882 tisuće, 203 kune i 85 lipa. Ta je svota pohranjen na izdvojeni račun do okončanja sudskog spora s ovrhovoditeljem Ivanom Pešom iz Zagreba.

No, Peša pritom nije ni približno namiren po pitanju svojih zahtjeva. On, naime, od Holdinga potražuje ukupno gotovo 80 milijuna kuna, a ovih je dana poslao i pravomoćno ovršno rješenje na adrese još triju hrvatskih tvrtki u kojem zahtijeva da mu se isplati nevjerojatnih 202 milijuna kuna, što bi te tri tvrtke dovelo do potpune propasti.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Riječ je o dvije poznate autoprijevozničke tvrtke - Čazmatrans Nova i APP Požega, te o poduzeću Croatia Protekt iz Garešnice.

Prema saznanjima Jutarnjeg lista, prije tri tjedna je tim poduzećima stigla omotnica s pravomoćnim ovršnim rješenjem na iznos koji debelo premašuje njihove godišnje promete. Njihovi računi trebali bi najkasnije krajem idućeg tjedna biti blokirani, a sva sredstva zamrznuta do okončanja sudskog spora u kojem će pokušati dokazati da s dugom nemaju nikakve veze.

Sve je počelo još davne 1989. godine kada Ivan Peša kao vozač kamiona, zaposlen u tvrtki Kontinental prijevoz, u Austriji doživljava tešku prometnu nesreću u kojoj je ozlijeđen. Za to, naravno, ima pravo na odštetu jer se radi o nesreći na radu. Ustanovljen mu je 20-postotni invaliditet, a osim tjelesnih, pretrpio je i duševne boli koje su mu onemogućile svakodnevno funkcioniranje.

Njegov poslodavac dio je konzorcija Croatiatrans-Grup koji se u turbulentnim pretvorbenim devedesetima, u vrijeme dok se na različitim zagrebačkim sudovima sudi u ovom predmetu, raspada na 17 tvrtki. Peša pravomoćno dobiva odštetu od 38 tisuća kuna, vrlo neobičnu naknadu od 15 kuna i 92 lipe za izmaklu dobit u periodu od tri mjeseca koliko nije bio u stanju raditi, te još 4.079,12 tadašnjih njemačkih maraka na ime neisplaćenih deviznih dnevnica koje bi primio da je mogao raditi.

Peša, dakle, ima crno na bijelo, u dvije pravomoćne presude, dosuđen taj iznos. Dio mu je isplaćen. No, u sporu koji je Peša dobio u svoju korist 1997., navodi se da mu se zdravstveno stanje pogoršalo te da zaslužuje još novca.

Financijsko vještačenje pokazuje da Peši sada, što zbog pogoršanja stanja, što zbog proteklog vremena i kamata, pripada više od pet milijuna kuna!

No, tko će mu to platiti kada je tvrtka za koju je radio tada već nepostojeća? Naravno - pravni sljednici, ako postoje, a to je navodno Zagrebački holding koji to pokušava osporiti, piše Jutarnji list.

 

Izdvojeno

 • Antonija Blaće i Hrvoje Brlečić
  10 godina ljubavi Antonija Blaće objavila romantičnu fotografiju sa suprugom: 'Pravi ste par'

  Voditeljica i njezin suprug zajedno su deset godina

 • RTL Danas
  RTL Danas

 • Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

  Reci što misliš!