Novosti / Hrvatska

'Ispuhali su se'

Skoko u Direktu: 'Ako se makne Branimir Bunjac, to može biti početak urušavanja Živog zida'

Skoko smatra da su europski izbori pokazali da se ta stranka - ispuhala

U Živom zidu vrije - Ivan Vilibor Sinčić rekao je danas da je suspendirao Branimira Bunjca i da će on u Europski parlament. Ivan Pernar potom je na Facebooku objavio video u kojem prijeti da će, makne li se Bunjca iz Sabora, napustiti stranku te da je sve na Vladimiri Palfi, supruzi predsjednika stranke.

Sukobe u Živom zidu u RTL Direktu komentirao je politički analitičar Božo Skoko koji kaže da je riječ o tipičnoj borbi oko plijena.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Možda da su osvojili više, dva mandata, bile bi zadovoljne sve struje. Ovako do izražaja dolaze sve nesuglasice koje su bile i do sada, ali nisu bile toliko očito. Dok stranka ide prema dolje isplivavaju problemi", kazao je Skoko.

"Suspendirani Bunjac jedno je od najviljdivijih i suvislijih lica u Živom zidu i ako se njega makne, to može biti početak urušavanja Živog zida", ističe Skoko koji smatra da su europski izbori pokazali da se ta stranka, za koju su ankete prije govorile da je treća najjača opcija u Hrvatskoj, ispuhala.

"Pojavom Mislava Kolakušića masa birača koja je bila sklona Živom zidu odlazi prema njemu. Ima suvisliji program, kredibilniji je, a opet se obraća skupinama koja ima probelma s bankama, institucijama, pravosuđem" rekao je Skoko.

VEZANA VIJEST

Uz Živi zid, tema dana je i Milan Bandić čija je stranka od Vlade zatražila smjenu ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak. Ipak, čini se da od toga neće biti ništa.

"Mislim da nakon sastanka danas (vladajuće koalicije, op.a.), gdje su tonovi bili jako pomirljivi, možemo reći da je pozicija stabilna. Normalno da među vladajućim partnerima dolazi do trenja, da se vidi tko je značajniji. Ja bih rekao da su to klasične borbe tko više može utjecati na samoga premijera i Vladu, tko je jači", smata Skoko.

Ništa mirnije nakon europskih izbora u HDZ-u. Krivca za loš rezultat u toj stranci pronalaze u drugima, pa i u famoznom "crnom labudu", ali ne i u samoj stranci. Skoko ističe da su dva ključna problema.

"Prvo, ovakve rasprave koje traju danima štete samom HDZ-u. Nismu čuli suvislo objašnjenje pa čak i da se netko pospe pepelom. HDZ je loše prošao i vodstvo stranke, bez obzira tko je zakazao na terenu, se mora posuti prepeti. Stavili bi to ad acta. Ovako dolazi do tenzija i govora o tome tko je kriv. U svakom slučaju, ima isitne na svim tim stranam. A ako su očekivali da neki ljudi odrade dobro teren, nije ih se trebalo gurati na rub stranke. Problem je daleko širi od onoga o čemu mi čujemo", rekao je Skoko.

Svojevrsnu ambiciju za preuzimanje stranke pokazao je i Davor Ivo Stier. Kakve su mu šanse?

"Teško je u ovom trenutku govoriti. Ima kvalitetu, nije ulazio u direktne konflikte sa samim predsjednikom, već je na neki način ostao primjerenog ponašanja i pokazao da mu je stalo do ugleda stranke te uživa simpatije na desnici. Pitanje je može li biti ozbiljan kandidat. Mislim da Plenković kao premijer i predsjednik stranke ima još uvijek stabilnu poziciju", rekao je Skoko.

Mnogi vjeruju da u HDZ-u slijedi obračun premijera s Milijanom Brkićem?

"Teško je govoriti, jedan obračun vodi drugom, to ne bi bilo dobro za samu stranku. Ako se odcijepi desno krilo stranke, HDZ ne može očekivati desni dio birača. Ako će posenguti pa nuditi alternativu za Stiera i Brkića, o tome će ovisiti budućnost HDZ-a", smatra Skoko.

Imidž Hrvatske

Božo Skoko je član radne skupine koju je osnovala predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koja bi trebala razvijati identitet i brend Hrvatske. Baš je to bila tema i jutrošnje konferencije o Hrvatskoj kakvu želimo, čujmo što je na tu temu rekla predsjednica, pa se vraćamo razgovoru.

"Iza skupine je pola godine rada, nas 45, 46 iz raznih društvenih skupina, profila stručnajka. Raspravljali smo o tome što je najbolje što Hrvatska ima, kako se predstaviti svijetu. Nakon metodoliški provedenog istaživanja i rasprava došli smo do nekih zaključaka, preporuka koje su danas prezentirane. Do sada se Republika Hrvatska prezentirala kao lijepa zemlja. Ako napravite istraživanje, prva percepija je - lijepa. Mi smo lijepa zemlja, no o nama svijet ne zna ništa drugo, za invoacije, proizvode, kulturnu baštinu, za naše ljude. Ključna preporuka je da napravimo pomak prema ljudima. Oni inovativni, oni koji pomiču granice, od Mate Rimca do Nikole Tesle. S druge strane, trebamo nastaviti kvalitetno prezentirati kulturnu bašitnu, gastronomiju i način života. Hrvatska je po mjeri čovjeka, znamo uživati, izbalansirati između poslovnog i privatnog.... I to je možda najveći magnet strancima. Hrvatska druge godine predsjeda Europskom unijom i to je povijesna prilika za pokazati tko je Hrvatska. Ne samo lijepa turistička zemlja, to već svi znaju. Mi smo dali preporuke, a sada je da Vlada formira agenciju ili tijelo koje bi to vodilo", rekao je Skoko.

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!