Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Zahtjev za smjenom

Divjak odgovorila Bandiću: 'Ili se radi o nepoznavanju činjenica ili o jeftinom politikanstvu i ucjeni'

Divjak odgovorila Bandiću: 'Ili se radi o nepoznavanju činjenica ili o jeftinom politikanstvu i ucjeni'
Zarko Basic/PIXSELL

Ministrica je rekla da ima ozbiljnog posla

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak čiju je smjenu zatražio predsjednik Stanke rada i solidarnosti i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekla je u srijedu novinarima da se tu radi o temeljnom nepoznavanju činjenica ili jeftinom politikanstvu i ucjeni.

"Prije svega mislim da je svima jasno da je vjeronauk izborni predmet i da tretman vjeronauka mora biti jednak kao tretman svih izbornih predmeta", kazala je novinarima uoči sastanka užeg kabineta Vlade, dodajući da je odluka donesena te da će se, osim udžbenika za obavezne predmete nabaviti udžbenici za sve izborne predmete.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Sve ovo drugo, svi komentari što se tiče gospodina Bandića ili se radi o temeljnom nepoznavanju činjenica ili se radi o jeftinom politikanstvu i ucjeni", rekla je Divjak, ustvrdivši da ni u jednom od ta dva slučaja nema što dodati.

Napominjući kako oni provode ozbiljnu reformu pozvala je, kako je rekla, sve ozbiljne ljude u ovoj zemlji da razmišljaju o budućnosti svoje djece i kakvo će obrazovanje imati.

Divjak: Znamo da smo u donjem djelu europske ljestvice što se tiče obrazovanja

"Što se tiče reforme ili ćemo je sad napraviti najbolje što možemo, znači svi moramo uložiti u to da našoj djeci bude bolje ili ćemo nepovratno zaostajati”, rekla je ministrica, upozorivši kako već sad znamo da smo u donjem djelu europske ljestvice što se tiče obrazovanja, ishoda učenja i u ulaganja u obrazovanje, znanost i istraživanje. Zaključila je da se svi sustavi i države koje drže do sebe to rade dok se "mi bavimo ovakvim stvarima".

Ministrica je rekla da ima ozbiljnog posla i traži od svih da ulažu maksimum kako bi se osiguralo da obrazovna reforma od jeseni kad ulazi u sve škole ima dobru podršku i da na taj način osigura da djeca dobiju najbolje što se može.

Milan Bandić čiji Klub zastupnika u Hrvatskom saboru broji 11 zastupnika zatražio je u utorak od premijera Andreja Plenkovića da smjeni ministricu Blaženku Divjak, odnosno da "povuče državnički potez" zbog njezina protuzakonita djelovanja, a kao primjer spomenuo je gotovo 7,5 milijuna kuna poreznih obveznika "bačenih u vjetar" za metodičke priručnike.

Premijer: Ta je tema apsolvirana

Premijer Andrej Plenković novinarima je ranije kazao da je "u svojoj supstanci ta tema apsolvirana". "Država je donijela novi zakon o udžbenicima, uvažavajući i naše i međunarodne obveze, gdje ćemo financirati udžbenike i za obvezne i za izborne predmete", kazao je premijer na Konvencija hrvatskih izvoznika u hotelu Westin.

Kažimir Varda iz Kluba zastupnika Milana Bandića u Saboru je u srijedu ujutro ponovio zahtjeve za smjenu ministrice Divjak "zbog nezakonitog ponašanja, odnosno zbog Zakona o udžbenicima". Kazao je i da će o daljnjim koracima odlučiti Klub zastupnika Stranke rada i solidarnosti u skadu s poslovnikom Sabora i svojim poslovnikom.

Štromar: Ne mogu dokučiti što stoji iza Bandićeva zahtjeva

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar nije u srijedu želio spekulirati što stoji iza zahtjeva predsjednika Stanke rada i solidarnosti i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića za smjenom ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak, rekavši kratko da ne može dokučiti o čemu se radi te uputivši novinare da pitaju samog gradonačelnika.

VEZANE VIJESTI

"To mislim da ipak trebate pitati njega, meni nije baš previše jasno", kazao je Štromar novinarima uoči sastanka užeg kabineta Vlade, ne želeći spekulirati na njihov upit, što je u pozadini takvog poteza, s obzirom da je premijer rekao da će biti novaca za udžbenike iz vjeronauka.

"Ne mogu dokučiti o čemu se radi, kao što vidim ne ni vi ne možete", dodao je.

Nije konkretno odgovorio niti na upit je li mu to sumnjivo, poručivši da neće o tome previše razmišljati, već želi da se radi na reformama koje su zacrtali u ovom mandatu kako bi građani bolje živjeli.

"Kad se stvarno počnete baviti reformama onda imate stotine kočničara. Umjesto da se bavimo digitlizacijom, da pojačavavamo konkurentnost države, mi se bavimo marginalnim stvarima, tražimo one najmanje mane koje postoje umjesto da se svi potrudimo napraviti čim više reformi, stvoriti jedno pravo konkurentno društvo kako bi naši građani bolje živjeli i imali bolje plaće i mirovine", zaključio je Štromar.

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!