Ostani doma
Novosti / Hrvatska

'67 je previše'

Kuščević najavio razgovore sa sindikatima: 'Bila bi šteta da se povuče cijela mirovinska reforma'

Kuščević najavio razgovore sa sindikatima: 'Bila bi šteta da se povuče cijela mirovinska reforma'
Patrik Macek/PIXSELL

Sve su opcije otvorene ako je cijela reforma na stolu, poručio je Kuščević

Ministar uprave Lovro Kuščević izjavio je u četvrtak da Vlada želi voditi dijalog sa sindikatima oko mirovinske reforme, a na pitanje je li opcija da se u punu mirovinu ide sa 65 godina poručio je da su sve opcije otvorene "ako je cijela reforma na stolu".

Kuščević je uoči Vladine sjednice rekao kako je odluka hoće li biti provjere 700.000 potpisa referendumske inicijative sindikata na Hrvatskome saboru, a Vlada namjerava pregovarati sa sindikatima.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Želja nam je da sa sindikatima, koje uvažamo kao socijalnog partnera, napravimo dijalog i pokušamo pronaći zajednički jezik, jer bila bi šteta da se cijela mirovinska reforma povuče", istaknuo je Kuščević izrazivši nadu da će sindikati pristati na pregovore.

Na novinarsko pitanje je li opcija da se u punu mirovinu ipak ide sa 65 godina, Kuščević je izjavio da "su sve opcije otvorene ako je cijela reforma na stolu". Dodao je kako treba sjesti sa sindikatima i pokušati naći rješenje koje će zadovoljiti obje strane.

Marić: Sredstva za mirovine nisu upitna

Istodobno, ministar financija Zdravko Marić ustvrdio je da su sredstva za mirovine za ovu i iduću godinu osigurana i nisu upitna. "Mirovine ni u kojem slučaju nisu ni pod kakvim znakom pitanja", naglasio je.

VEZANA VIJEST

Ocijenio je da će indeksacija mirovina kakva je bila u prvom dijelu ostati ista ili slična i u drugom dijelu godine.

"Ove godine imamo nešto veću indeksaciju od onoga što smo planirali, vjerojatno ćemo trebati nešto viši iznos. Moja predviđanja su da će umjesto iznosa od 40 milijardi najvjerojatnije trebati 41 milijarda kuna", rekao je.

Marić je poručio kako je načelno za dijalog, no ne može unaprijed komentirati situaciju što će biti ako prođe sindikalni referendum protiv mirovinske reforme. 

"To nije samo pitanje mirovinskog sustava, primanja i izdvajanja za jednu ili dvije godine u smislu proračuna, nego se gleda i horizont kroz 30-40 godina", upozorio je Marić.

Plenković: Mirovinska reforma je u interesu umirovljenika

Premijer Andrej Plenković ustvrdio je u četvrtak da se mirovinska reforma, koja je u izvješću Europske komisije pozitivno ocijenjena, radi u interesu umirovljenika, kako bi mirovine bile veće i da nema diskriminacije.

Osvrnuvši se na pozitivnu ocjenu mirovinske reforme, koju je dala Europska komisija, Plenković je poručio kako je dobro da to javnost zna i ima na umu.

"Ono što radimo, radimo u interesu umirovljenika, da mirovine budu veće i da nema diskriminacije. Ojačali smo drugi stup i ne samo kroz indeksacije, već i kroz brigu o najmanjim mirovinama, radimo iskorake koji su pozitivni i sve to treba imati na umu kada se gleda širi okvir naše politike", kazao je premijer na sjednici Vlade.

Ustvrdio je da su preporuke Europske komisije dodatno ohrabrenje i govore da je reformski proces koji Vlada vodi već treću godine, "prepoznat u kontekstu da smo uspjeli vratiti Hrvatsku prema agenciji Standard & Poor's u pogledu kreditnog rejtinga na investicijski, s ovakvim rastom BDP-a i ovakvim preporukama Komisije, i da smo na tragu politike koju treba nastaviti".

Pavić poziva sindikate na dijalog, bez odgovora o ostavci

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić pozvao je u četvrtak sindikate na dijalog o mirovinskoj reformi, no nije konkretno odgovorio na pitanje je li spreman na ostavku ako mirovinska reforma ne prođe.

Pavić je u izjavi novinarima nakon Vladine sjednice pozvao sindikate da sjednu s Vladom na razgovor ali nije konkretno odgovorio na njihov zahtjev za njegovom smjenom, niti hoće li odustati od produženja roka za punu mirovinu na 67 godina.

Pavić je istaknuo kako je premijer Andrej Plenković najavio da će sindikate pozvati na razgovor, te poručio da Vlada poštuju prikupljene potpise i nikada nije podcjenjivala snagu sindikata.

Tri sindikalne središnjice zatražile su krajem svibnja Pavićevu smjenu prozivajući ga da je "varao narod i zloupotrebljavao proračunska sredstva u kampanji protiv sindikalne inicijative '67 je previše', koja je prikupila oko 700.000 potpisa".

Također su objavile da izlaze iz Gospodarsko-socijalnog vijeća jer se tamo favoriziraju poslodavci i nema socijalnog dijaloga na ravnopravnoj osnovi.

"Sindikati će biti pozvani u proces dijaloga dok traje procedura brojanja potpisa, socijalni dijalog ne smije stajati slijedećih godinu i pol dana. Imamo referendumsku inicijativu, ali i to da GSV ne funkcionira već nekoliko mjeseci, usuglasili smo novi sporazum koji su sindikati odbili potpisati", kazao je Pavić.

Na novinarsku opasku da sindikati očito neće odustati od svojih zahtjeva jer su skupili više nego dovoljno potpisa, Pavić je pozvao da se pričeka predaja potpisa.

"Treba obnoviti socijalni dijalog, sjesti za stol, razjasniti da se ne može samo neke komponente iz mirovinske reforme izuzeti, već cjelovito gledati mirovinski sustav", naglasio je.

Kazao je da se na sastanku koji je Vlada imala s koalicijskim partnerima razgovaralo prvenstveno o proceduri da se predaju i prihvate potpisi sindikalne inicijative "67 je previše".

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!