Novosti / Hrvatska

OTKRIVAMO 'KVAKU 22'

VIDEO Podaci pokazuju da dug Hrvatske raste, a Plenković se hvali da ga smanjuje! Kako?

VIDEO Podaci pokazuju da dug Hrvatske raste, a Plenković se hvali da ga smanjuje! Kako?
Matija Habljak/PIXSELL

Podaci HNB-a pokazuju da je Plenkovićeva Vlada dug opće države od početka mandata povećala za - 4,2 milijarde kuna

Premijer Andrej Plenković jučer se pohvalio da njegova Vlada smanjuje javni dug, dok je danas svoje argumente o štedljivosti prisnažio argumentom o "rapidnom smanjenju" tog istog javnog duga. 

No, kada se pogledaju podaci HNB-a, Vlada Andreja Plenkovića je dug opće države povećala za - 4,2 milijarde kuna.   

"U smanjivanju javnog duga najbrži smo od svih članica EU-a"

"Želimo zdravi rast. Taj zdravi rast nije rast na zaduženju. Upravo obrnuto, on je rast na smanjivanju našega javnoga duga", kazao je jučer Andrej Plenković u izjavi novinarima na skupu hrvatskih izvoznika. 

VEZANE VIJESTI

Danas se, pak, na sjednici Vlade, pohvalio "rapidnim smanjenjem javnog duga". "Mi smo najbrži od svih članica EU. Plan je do 2022. doći do 60 posto udjela u BDP-u", rekao je danas Plenković govoreći o planu uvođenja eura. 

U toj izjavi naglasio je odnos između javnog duga i BDP-a, što Vlada često ističe, ali najčešće ne govore o apsolutnom iznosu hrvatskog javnog duga i činjenici da je on, prema posljednjim podacima HNB-a, krajem veljače bio viši nego na početku mandata Vlade Andreja Plenkovića. 

Od početka Plenkovićeva mandata dug opće države povećan 4,2 milijarde kn

Prema podacima HNB-a dug opće države na početku mandata Vlade Andreja Plenkovića u studenom 2016. godine iznosio je 283,4 milijarde kuna, dok je krajem veljače ove godine on bio 4,2 milijarde kuna viši - 287,6 milijardi kuna. U Plenkovićevoj vladavini dug opće države je najviši bio u studenom 2017. godine, 294 milijarde kuna, a najniži u svibnju 2018. godine - 279,7 milijardi kuna.  Ako se uzme prosjek, Plenković nas je mjesečno zaduživao 150 milijuna kuna.  

"Smanjili smo udio javnog duga u BDP-u s 80,6 posto na 74,6 posto BDP-a, a trend smanjenja javnoga duga brži je, a to uvažava i Europska komisija, od bilo koje druge članice Europske unije", rekao je jučer Plenković u govoru izvoznicima.

Koliko su premijeri povećavali vanjski dug

Kada ističe taj podatak, Plenković vješto izbjegava spominjati apsolutnu brojku javnog duga koji je u njegovom mandatu porastao. 

Gdje je "Kvaka 22"?

Budući da BDP u Hrvatskoj neprestano raste od trećeg kvartala 2014. godine tako se i udio javnog duga u BDP-u smanjuje, iako dug opće države bitno ne pada, kao što pokazuju podaci HNB-a. Najbolje je to opisano u "Izvješću o proceduri prekomjernog proračunskog manjak i razini opće države u Republici Hrvatskoj", objavljenom na stranicama Državnog zavoda za statistiku. 

"Konsolidirani dug na kraju 2018. iznosio je 284 694 milijuna kuna ili 74,6% BDP-a, dok je u 2017. iznosio 284 316 milijuna kuna, odnosno 77,8% BDP-a. U 2016. dug je iznosio 282 766 milijuna kuna, odnosno 80,5% BDP-a, dok je u 2015. iznosio 284 373 milijuna kuna, odnosno 83,7% BDP-a", stoji u tom dokumentu iz travnja. 

U njemu se jasno vidi da je gledajući u iznosima dug uglavnom na istoj razini, a iz godine u godinu udio duga u BDP-u se smanjuje. No, jasno se vidi i da je to zbog rasta BDP-a, a ne zato što hrvatske Vlade realno smanjuju dug opće države. 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!