Novosti / Hrvatska

dunja mazzocco drvar

Hrvatska na udaru toplinskog vala! No, zbog jedne stvari doživljaj ljeta neće biti potpun

Hrvatska na udaru toplinskog vala! No, zbog jedne stvari doživljaj ljeta neće biti potpun
Pixsell

Sve učestaliji su i prvi ljetni toplinski valovi, nizovi od 5 i više dana kada temperatura odstupa od prosjeka

A što da vam kažem? Vapili ste za ljetom, i eto ga! U zapadnu Hrvatsku stiglo je na prepad, a sada se već širi na ostatak zemlje. Ljeto u lipnju više i nije tako rijetka pojava, unatrag 30 godina nije bilo nijednog lipnja u kojem temperatura nije prešla 30 Celzijevih stupnjeva. Sve učestaliji su i prvi ljetni toplinski valovi, nizovi od 5 i više dana kada temperatura za 5 i više stupnjeva odstupa od prosjeka. U jedan takav ulazimo i ovih dana.

VIKEND NA KOPNU

Temperatura na kopnu već je ponegdje dosegnula 30 °C, a od sutra će te brojke biti razmjerno česte. Najviša dnevna temperatura, dakle, i u subotu i u nedjelju oko 30, čak i malo više, a nekoliko stupnjeva svježije bit će samo u gorju, gdje će se mjeriti između 27 i 29 stupnjeva. I jutra će biti sve toplija, u sjevernim kopnenim područjima oko 20 °C, dok će se stanovnici Gorskog kotara, Like i unutrašnjosti Dalmacije buditi uz ugodnih 14 do 17 stupnjeva.  Vrućina, međutim, neće biti neugodna, količina vlage u zraku se smanjuje i dani će biti znatno ugodniji nego što je bio početak ovog neprimjereno toplog tjedna. Prevladavat će sunčano i suho, vjerojatnost za kišu je zanemarivo mala, manja od 5 posto. Ako planirate boravak na otvorenome, čuvajte se jakoga sunca, UV indeks penje se sutra na 8, a prekosutra na 9. To su brojke koje upućuju na visoku opasnost od štetnoga sunčevog zračenja, a ove će godine biti osobito neugodno jer smo se tek prije nekoliko dana skinuli iz dugih rukava i jakni.

VIKEND NA MORU

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

I na moru za vikend sunčano, čak pretežno vedro i sva upozorenja o suncu vrijede i ovdje. Dapače, tu se sunce odbija i od kamena i od morske površine, ne dolazi samo odozgo. Zrak se grije, sutra će temperature već biti za 2 do 3 stupnja više nego danas, a nedjelja će biti još nekoliko stupnjeva toplija. Sredinom dana u najvećim dalmatinskim gradovima bit će već i vrlo vruće. Jutarnje temperature od 18 do 23, a najviše dnevne od 27 do 32 stupnja. Olakšanje u nedjelju donosi slab do umjeren maestral koji će se najbolje osjetiti uz obale srednje Dalmacije i na dalmatinskim otocima.

I MORE SE GRIJE

Jadranski bazen još je osjetno hladniji od prosjeka, temperatura površine mora je i do 2 stupnja hladnija od prosjeka, a sustigla je prosjek samo u Kvarnerskom zaljevu i u dijelu Podvelebitskog zaljeva te uz južne obale Hvara i Pelješca. Za vikend će se i more grijati, sutra će već temperatura posvuda biti 20 °C i viša, a oko Dubrovnika i Krka dosegnut će i 23 stupnja. Još nekoliko vrućih dana i, tamo negdje potkraj tjedna, more će već mnogima biti ugodno za kupanje.

Hoće li se i nakon početka školskih praznika nastaviti ovakvo vrijeme ili će se ljeto malo primiriti, još nismo sigurni. No svakako ćemo vas o tome redovno obavještavati u našim pisanim i televizijskim prognozama.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Najgledaniji video

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!