Novosti / Hrvatska

Prijetnje

Iran upozorava Europu da normalizira ekonomske veze ili će se suočiti s posljedicama

Iran upozorava Europu da normalizira ekonomske veze ili će se suočiti s posljedicama
ap images

"Zaustavit ćemo ispunjavanje obveza ili poduzeti akcije sukladno njihovim mjerama"

Iran je rekao u nedjelju da Europa nije u poziciji da kritizira Teheran zbog vojnih kapaciteta te je pozvao europske vođe da normaliziraju trgovinske veze s Islamskom Republikom Iran usprkos američkim sankcijama ili će se suočiti s posljedicama.

Predsjednik Donald Trump prošle je godine povukao SAD iz nuklearnog sporazuma s Iranom, koji su svjetske sile potpisale 2015., te je ponovno uveo sveobuhvatne sankcije. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Trump je osudio sporazum koji je potpisao njegov prethodnik Barack Obama. Trump kritizira sporazum zato što nije trajan i zato što ne obuhvaća iranski program razvijanja balističkih projektila i ulogu Teherana u konfliktima širom Bliskog istoka.

VEZANE VIJESTI

Zapadnoeuropske potpisnice sporazuma - Francuska, Velika Britanija i Njemačka - dijele američku zabrinutost oko razvoja balističkih projektila i aktivnosti u regiji.

Prijetnje

Međutim, branile su nuklearni sporazum kao najbolji način za ograničenje iranskog programa obogaćivanja urana, što je potencijalni put prema razvoju nuklearnog oružja, i kao temelj za buduće pregovore o široj paleti sigurnosnih i drugih dugotrajnih sporova.

"Europljani nisu u poziciji da kritiziraju Iran zbog pitanja koja su izvan JCPOA-a (nuklearni sporazum)", rekao je ministar iranskih vanjskih poslova Muhamed Džavad Zarif, prenijela je iranska državna televizija.

"Europljani i drugi potpisnici JCPOA-a trebali bi normalizirati ekonomske veze s Iranom... Zaustavit ćemo ispunjavanje obveza ili poduzeti akcije sukladno njihovim mjerama", kazao je.

Prošli je mjesec Iran smanjio neke obveze preuzete sporazumom iz 2015. te je upozorio da će za 60 dana nastaviti program obogaćivanja urana u mjeri većoj od one dopuštene prema sporazumu ako Europljani ne zaštite sporazum od američkih sankcija kojima se želi onesposobiti iransku ekonomiju ovisnu o izvozu nafte.

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!