Ostani doma
Novosti / Hrvatska

SPORNO POSLOVANJE

Hrvatska udarila na strane online kladionice? 'Ako će plaćati porez, neće im biti zabranjen rad'

'Nude svoje usluge, a registrirane su u nekim drugim zemljama i tamo je jedino mjesto gdje plaćaju određene dadžbine'

U Hrvatskoj se godišnje potroši četiri milijarde kuna na ilegalno internet klađenje. Zato su Ministarstvo financija i Porezna uprava objavili rat inozemnim online kladionicama

Objavili su da su krajem svibnja blokirali pristup web stranicama 14 kladionica. Jesu li uspjeli provjerio je naš reporter Ilija Radić.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ministar Zdravko Marić odlučio je začepiti jednu od rupa kroz koju novac curi iz Hrvatske. Porezna uprava objavila je da je blokirala internet domene 14 inozemnih online kladionica.

"Nude svoje usluge, a registrirane su u nekim drugim zemljama i tamo je jedino mjesto gdje plaćaju određene dadžbine. Dakle, ovdje stvaraju nelojalnu konkurenciju domaćim privređačima igara na sreću", kazao je ministar Marić.

U Hrvatskoj pet kladionica ima dozvolu pružanja usluga internetskog klađenja i plaćaju godišnju naknadu od 3 milijuna kuna. Inozemne kladionice nude svoju uslugu bez plaćanja naknade, a iz Hrvatske godišnje dobiju od 3,5 do četiri milijarde kuna. Zato je uvrštena posebna odredba u Općem poreznom zakonu, a glasi:

"Ako se određena gospodarska djelatnost obavlja putem interneta uz izbjegavanje ispunjavanja zahtjeva reguliranih odredbama posebnog propisa (...) nadležno porezno tijelo može izdati nalog o zabrani daljnjeg rada."

Takav zakon se već primjenjuje u Italiji, Mađarskoj, Sloveniji, Belgiji, Francuskoj, Danskoj, Poljskoj, Rumunjskoj, Bugarskoj.

"Ministarstvo je objavilo popis 14 stranih internet kladionica kojima bi pristup trebao biti onemogućen iz Hrvatske. Međutim, kad probamo internetom pristupiti na neku od njih, evo na primjer prvu po redu, možemo vidjeti da je pristup potpuno omogućen i bez problema možemo tipovati tko će biti pobjednik primjerice French Opena ili u današnjoj Ligi nacija."

Iz ministarstva financija i porezne uprave nismo dobili odgovor zbog čega blokada ne djeluje. No, čak i kad bi djelovala, mogla bi se lako zaobići - instalacijom aplikacije VPN na pametni telefon.

"Dovoljno je samo odabrat tu aplikaciju, preuzet je, nakon toga ona u pozadini sama sve radi i stvari funkcioniraju potpuno normalno", rekao je IT stručnjak Krunoslav Ćosić.

To je legalna aplikacija koja se najčešće koristi pri putovanju u zemlje s ograničenim internetom, a primjenu su joj naši i ilegani kladioničari. Ipak, onima koji žele poslovati legalno, vrata su otvorena.

"Njima nije zabranjen rad u Hrvatskoj, ako će raditi po hrvatskim zakonima i plaćati poreze", naglasio je Marić.

Ako neće, rad će im se blokirati. Nadajmo se uspješnije nego sad...

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!