Novosti / Hrvatska

prozvao državni vrh

Pupovac: 'Nasilje prema manjinama se tolerira, a štite se mitovi i spomenici'

Pupovac: 'Nasilje prema manjinama se tolerira, a štite se mitovi i spomenici'
Davor Puklavec/PIXSELL

Pupovac kaže da ne treba čuditi što mladi sada posežu za nasiljem

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac komentirao je napad na Supetru.

Podsjećamo, u nedjelju je, nakon nogometnog turnira Torcida kupa u Supetru na Braču, nekoliko osoba napalo sezonce - trojicu mladića iz Slavonije i djevojku iz Varaždina. Povod za napad je bila nacionalna netrpeljivost jer je netko iz skupine napadača tražio "Gdje su Srbi?".

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Čak ni pijanci to ne rade ukoliko nemaju predrasude, mržnju prema pripadnicima određenih grupa. U našem društvu je davno trebala sazrijeti svijest o tome što je zločin iz mržnje i što je netolerancija i koji su akti nasilja prema pripadnicima manjina, ali ta upozorenja ne dolaze do onih do kojih bi trebalo doći. Mladima su orijentir navijači i ono što se skandira na stadionima: 'Ubij Srbina', mladima su orijentiri poruke s Thompsonovih koncerata, a ne ono što bi trebalo doći od najviših predstavnika političke vlasti i predstavnika vjerskih zajednica", kazao je Pupovac.

VEZANE VIJESTI

"Politički autoriteti su pustili da ti orijentiri prevladavaju i ne treba se onda čuditi što mladih posežu za takvim aktima nasilja nesvjesni što čine svojoj sredini, zemlji, drugim mladim ljudima koji su nedužni. Ti dečki jesu krivi, ali pravi krivci su oni koji šute godinama, koji skandiranje na stadionima, kad sjede tamo kao predstavnici države i Vlade, ne čuju. Pravi krivci su oni koji ne čuju što se skandira i pjeva na Thompsonovim koncertima, nego kažu da je to domoljubna poezija. Ne, to nije domoljubno pjevanje ako iza sebe ostavlja ovakvu omladinu", poručio je Pupovac.

"Ako netko nacrta srp i čekić na spomeniku bivšeg predsjednika Tuđmana onda se zna što je to i što treba činiti s onim tko je to nacrtao. Kada se dogodi ovakva stvar, onda se ne zna. Iako bi kod ovakve stvari trebalo znati o čemu se radi, a kod ove prve bi trebalo razmisliti o čemu se radi. Kod nas je sve obrnuto pa se onda nasilje prema pojedinim grupama tolerira, a onda se štite mitovi i spomenici. Stvarni odnosi među ljudima prepuštaju se mentalitetu nasilja", zaključuje Pupovac.

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!