Novosti / Hrvatska

Velika akcija

Istražni zatvor trojici od jedanaestero osumnjičenika iz Uskokove akcije

Istražni zatvor trojici od jedanaestero osumnjičenika iz Uskokove akcije

Pritvor je određen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke

Sudac istrage osječkog Županijskog suda odredio je u srijedu jednomjesečni istražni zatvor trojici od ukupno 11 osumnjičenika protiv kojih je Uskok pokrenuo istragu zbog sumnje u više kaznenih djela krivololova, podmićivanja i zapošljavanja bez javnog natječaja, doznaje se na Županijskom sudu.

Zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke istražni zatvor određen je protiv prvookrivljenoga graničnog policajca, trećeokrivljenoga višega ribarskog inspektora Ministarstva poljoprivrede, četvrtoga okrivljenoga ravnatelja Parka prirode Kopački rit Tomislava Bogdanovića, a protiv dvojice od njih dodatno i zbog mogućnosti ponavljanja kaznenog djela, izvijestili su na Sudu ne navodeći identitet svih okrivljenika.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Istragom su obuhvaćeni policijski službenici, ribarski inspektor te ravnatelji Parka prirode Kopački rit Tomislav Bogdanović i Nacionalnog parka Brijuni Marno Milotić, a iz te ustanove su tijekom dana izvijestili da njihov ravnatelj nije među uhićenim osobama.

Prvoosumnjičenoga 52-godišnjeg policajca granične policije Beli Manastir tužiteljstvo tereti da je zloporabio svoj položaj ustupajući osumnjičenom 67-godišnjaku podatke o rasporedu rada policijskih službenika s ciljem njegova nesmetanog ribolova i izbjegavanja policijske granične kontrole. Osim toga, tereti se da je trgovao svojim utjecajem pokušavajući kod carinika ishoditi da ne kazne osumnjičenog 50-godišnjaka uhvaćenog u prelasku državne granice s ribarskom opremom skrivenom u vozilu.

Granični policajac osumnjičen je da je počinio još jednu zloporabu nakon što je njegov vršnjak, inače šestoosumnjičeni, uhvaćen u prijevozu odstrijeljene divljači bez dokumentacije. Koristeći se svojim autoritetom, u to je navodno uključio još dvojicu policijskih službenika - 29-godišnjeg policajca i 32-godišnju policajku iz postaje Beli Manastir, koji su otkrili da šestoosumnjičeni u automobilu prevozi odstrijeljenu divljač bez dokumentacije.

VEZANE VIJESTI

Prvoosumnjičenoga 52-godišnjeg policajca terete da je poduzeo više radnji s ciljem da njegov vršnjak ne bude kažnjen pa je nazvao lovnika u lovačkom društvu iz Kneževih Vinograda i zatražio od njega da za šestookrivljenoga naknadno sastavi dokumentaciju za lov. Dvojica policajaca zatim su, po nalogu 52-godišnjeg policajca, u evidencijama zabilježili da je šestoosumnjičeni nakon lova imao urednu lovnu dokumentaciju.

Istragom je obuhvaćen i drugosumnjičeni 50-godišnjak, koji se tereti da je 52-godišnjem ribarskom inspektoru iz Ministarstva poljoprivrede dao mito u robi kako bi izbjegao sankcioniranje zbog protuzakonitog ribolova. Inspektor protiv njega nije pokrenuo prekršajni postupak iako je to bio dužan te je, unatoč sumnji, na višim instancama zatražio obustavu postupanja prema jednom ribaru.

Policija je osumnjičila i ravnatelja Parka prirode Kopački rit za zloporabu položaja zbog toga što je, navodno, na mjesto čuvara prirode zaposlio petoosumnjičenoga 48-godišnjaka na njegov poticaj i mimo zakonskih propisa jer mu je prije polaganja omogućio uvid u pismeni ispit.

Ravnatelj Kopačkog rita tereti se i da je, koristeći se dobrim poslovnim odnosima s ravnateljem Brijuna, zatražio da zaposli njegova nećaka bez javnog natječaja, što je ravnatelj Brijuna i učinio.

Policija je, ne navodeći identitet osumnjičenika, izvijestila na svojim internetskim stranicama da je Uskoku podnijela prijave zbog zloporabe položaja i ovlasti, primanja i davanja mita i trgovanja utjecajem te devetero osumnjičenika predala pritvorskom nadzorniku. Napominju da su osumnjičeni policijski službenici do daljnjega udaljeni iz službe.

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!