Novosti / Hrvatska

MINISTAR NE KRIJE ZADOVOLJSTVO

Izdana obveznica od 1,5 milijardi eura! Marić za RTL Direkt: 'Ušteda je veća od 500 milijuna kuna godišnje'

'Ovo je povijesno najniža razina kojom je Hrvatska ikad izdala obveznice', kazao je Marić za RTL Direkt

Ministarstvo financija izdalo je u srijedu euroobveznicu na međunarodnom tržištu u iznosu od 1,5 milijardi eura, uz godišnju kuponsku kamatnu stopu od 1,125 posto, a ostvareni prinos 1,324 posto, što je najpovoljnije zaduženje Hrvatske do sada, priopćilo je Ministarstvo financija.

Ministarstvo financija RH je 12. lipnja 2019. uspješno izdalo euroobveznicu na međunarodnom tržištu kapitala u ukupnom nominalnom iznosu od 1,5 milijardi eura, dospijeća 2029. godine. Godišnja kuponska kamatna stopa iznosi 1,125 posto, a ostvareni prinos 1,324 posto, navode iz Ministarstva financija, iz kojeg najavljuju da će će se novim izdanjem refinancirati dolarska obveznica koja dospijeva u studenome.

Marić za RTL: 'Ovo je povijesno najniža razina'

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U izjavi za RTL Direkt, ministar financija Zdravko Marić nije krio zadovoljstvo:

"Ja bi svakako rekao da vraćanje investicijskog rejtinga ima velik utjecaj na današnju transakciju. U knjizi investitora ima novih imena, a i imena onih koji su prije ulagali u Hrvatsku. To nam je omogućilo da imamo četiri puta veću knjigu od onoga što smo planirali. Ovo je povijesno najniža razina kojom je Hrvatska ikad izdala obveznice. Mi smo rijetka zemlja koja je izdala obveznice bez dodatne premije", kazao je Marić i dodao:

"Ova obveznica je namijenjena za otplatu i refinanciranje dolarske obveznice od milijardu i pol dolara koja nam dospijeva u drugoj polovici godine. Na kraju godine neće doći do povećanja javnog duga. Na ovoj obveznici ušteda je veća od 500 milijuna kuna godišnje", istaknuo je ministar financija.

Na pitanje hoće li sada proračunski korisnici tražiti više, kaže:

"Ne bojim se da će proračunski korisnici tražiti više. Osigurali smo da apetite korisnika i potrošnju držimo racionalno i odgovorno", poručio je za RTL ministar financija Zdravko Marić.

Zajednički agenti izdanja desetogodišnje obveznice bili su Citigroup, Erste Group i JP Morgan.

Transakcija je najavljena u utorak, 11. lipnja, nakon čega je Ministarstvo financija održalo globalnu telekonferenciju za investitore, kako bi na taj način pripremilo teren za transakciju koja je počela 12. lipnja u jutarnjim satima.

RTL Direkt gledajte od 22.15!

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!