Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Mirjana Čagalj u Direktu

'Radi se na izmjenama zakona, potpuno će se ukinuti kvote za deficitarna zanimanja'

'MUP je obavio svoj posao, sada ministarstva rade ostalo. Apeliramo da to što prije odrade...'

Sve je više stranih radnika u Hrvatskoj. Ipak, poslodavci, u nemogućnosti pronalaska odgovarajuće radne snage u Hrvatskoj, traže još kvota za strane radnike. Neslužbeno, u Vladi tvrde da poslodavci pretjeruju u zahtjevima za radne dozvole jer na Zavodu za zapošljavanje, navodno, još ima ljudi koji traže posao. Poslodavci kažu: da, ima ih, ali oni ne traže posao, nego samo - naknadu za nezaposlene.

Gošća RTL Direkta bila je Mirjana Čagalj, potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore koja se bavi upravo kvotama za uvoz stranih radnika.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Poslodavci nisu pretjerali u svojim zahtjevima. Upozoravaju Vladu na nedostatak radnika. Vlada ima razumijevanja. Prošlu godinu odobrila je kvotu od 65 tisuća radnika, ali radnika nedostaje. To se mijenja iz dana u dan. Turistička sezona sad počinje, a traje do studenog. A sezona u graditeljstvu počinje 1. rujna, oni će tek tada tražiti radnike...", kazala je Čagalj i nastavila:

"Vlada, posebno MUP, radi na izmjenama zakona. Sustav kvota se liberalizira. Potpuno se ukidaju kvote za deficitarna zanimanja. Za ostala zanimanja morat ćete se obratiti Zavodu. Apeliramo već godinama na taj zakon. MUP je obavio svoj posao, sada ostala ministarstva rade ostalo. Apeliramo da što prije odrade svoj posao", jasno će potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore.

"Sad moramo ići na azijska tržišta"

Čagalj kaže da situacija u cijeloj Europi nije jednostavna, pa tako ni u Hrvatskoj.

"To se gomila godinama. Nije to lako riješiti brzo. Mi nismo zanimljivi kao Njemačka i Austrija. Zasad moramo ići na azijska tržišta. Zemlje kao Malezija, Bangladeš... To su radnici koji će doći raditi", istaknula je.

Drugi problem je što poslodavci dobiju radne dozvole, zaposle strance, a onda oni nakon tjedan ili dva odu u Njemačku, a oni su formalno iskoristili kvotu i ne mogu dobiti više...

"To je određeni problem. Ali, kad on dođe u Njemačku, mora tražiti dozvolu za rad. Ne radimo mi neki šverc s radnicima. Ako nema dozvolu, on radi ilegalno", istaknula je Čagalj.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!