Novosti / Hrvatska

mnogi će put mora

Krećete na put ovog vikenda? Počinje sezona, HAC objavio gdje se očekuju najveće gužve i radovi

Krećete na put ovog vikenda? Počinje sezona, HAC objavio gdje se očekuju najveće gužve i radovi
Pixsell

Iz Hrvatskih autocesta izdali su važna upozorenja za vozače s obzirom na početak turističke sezone 17. lipnja

U HAC-u ističu da se već tijekom ovog vikenda očekuje se pojačani promet na autocesti A1 Zagreb-Split-Ploče i A6 Rijeka-Zagreb prema moru, te na A3 Bregana-Lipovac prema Slavoniji. Također, očekuje se i veći priljev vozila te moguća kraća čekanja na naplatnim postajama: Lučko, Zagreb-istok, Sveta Helena i Bregana.

Također, važna obavijest za vozače je da se od 15. lipnja do 14. rujna za I.A, I. i II. skupinu vozila primjenjuju sezonske cijene cestarina koje su 10-ak posto više.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

HAC ističe da su završeni svi veći radovi, a u zonama radova koji se nisu mogli završiti do početak sezone biti će osigurana maksimalna protočnost s po dvije prometne trake u svakom smjeru. U zonama izvođenja radova biti će pojačano praćenje stanja prometa i po potrebi dodatna zaštita začelja kolone prikladnom i prilagodljivom   privremenom signalizacijom.

Teške prometne nesreće

Zadnjih dana, na žalost, svjedoci smo nekoliko teških prometnih nesreća sa smrtno stradalima. HAC upozarava da se u danima povećanog prometa na autocestama povećava i broj prometnih nesreća.

"Molimo vozače na dodatni oprez te ističemo važnost praćenja  prometne signalizacije, uvjeta na cesti kao i poruka na info-displejima. Također napominjemo, da i najmanja prometna nesreća, samo s materijalnom štetom, značajno usporava promet.

Brzina, umor, nepažnja vozača i vožnja pod utjecajem alkohola, najčešći su uzrok teških prometnih nesreća. Imajući u vidu visoke ljetne temperature koje na duljim putovanjima bitno utječu na umor vozača, savjetujemo češći odmor", poručuju iz Hrvatskih autocesta.

Hitni koridor

Hitni koridor omogućava vozilima hitne pomoći, policije ili vatrogasne postrojbe da  u što kraćem roku stignu do mjesta prometne nesreće i povrijeđenih osoba te pruže medicinsku pomoć. Poznato je da ukoliko pacijent od dojave do dolaska u hitni bolnički prijam stigne u "zlatnom satu", šanse za preživljavanje veće  od 30 do 50 posto. Stoga je i Zakonom propisano kretanje vozača koji moraju omogućiti prolaz vozilima s pravom prednosti prolaska, propustiti ih i prema potrebi zaustaviti svoja vozila na način da se vozila u desnoj prometnoj traci miču udesno, a vozila u lijevoj prometnoj traci ulijevo.

Stanje na autocestama

U HAC-u mole sve korisnike da prije putovanja provjere stanje na cestama na prometnom servisu HAK-a https://www.hak.hr/info/stanje-na-cestama/ ili web stranici www.hac.hr. U slučaju izvanrednih situacija u prometu korisnike će obavijestiti putem prometnog servisa HAK-a i radio postaja, stoga je važno uključiti radioprijamnik  u sustav informiranja o stanju u prometu (RDS). Korisnicima je za sve dodatne informacije na raspolaganju i besplatni info telefon 0800 0422 ili 0800 0111.

Tijekom ovog vikenda na autocestama u tijeku su, na većini objekata završni radovi sanacija, mole se vozači za poštivanjem prometne signalizacije, praćenjem poruka na info-displejima o uvjetima na cesti  i prilagodbi vožnje  stanju u prometu.

Informacija o radovima

Na Autocesti A1 Zagreb – Split – Dubrovnik :

  • Zbog oštećene prijelazne naprave na objektu Gacka u km 141+850, dionici od čvora Otočac do čvora Perušić , promet se u smjeru Splita vodi sa dvije sužene prometne trake.
  • U zoni odmorišta Marune, zbog sanacije usjeka do 01.07.2019. godine biti će zatvorena zaustavna traka dok će se promet odvijati uz maksimalnu protočnost voznom i pretjecanom prometnom trakom uz nemogućnost ulaza na odmorište Marune u smjeru Splita do 01.07.2019. godine.
  • Zbog dogradnje čvora Dugopolje promet će se voditi suženim krakom iz smjera Zagreba u smjeru N.P. Dugopolje i uz privremenu regulaciju prometa na platou N.P Dugopolje.
  • Zbog asfalterskih radova, promet se na odmorištu Zir u smjeru Splita odvija pod privremenom regulacijom prometa, odnosno dio odmorišta zatvoren je za parkiranje.

Na Autocesti A6 Rijeka - Zagreb:

  • Na dionici od čvora Vrbovsko do čvora Ravna Gora u smjeru Rijeke, zbog sanacije asfaltnog zastora kolnika od km 17+150 do km 23+350 za promet je zatvoren kolnik u smjeru Rijeke, te se promet odvija dvosmjerno u smjeru Zagreba sa dvije prometne trake u smjeru Rijeke i jednom prometnom trakom u smjeru Zagreba. Predviđeno vrijeme završetka radova je do 15.07.2019. godine. U slučaju pojačanog prometa moguće je stvaranje zastoja i kolona vozila u prilaznoj zoni radova.
  • Zbog oštećenja kolnika (otvaranje udarne rupe) na vijaduktu Svilno u smjeru Zagreba za promet je zatvorena sporovozna traka, promet se vodi po voznom i pretjecanom traku.

 

 

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!