Novosti / Hrvatska

SJAJNE BROJKE

Svjetski dan darivatelja krvi: Hrvati pokazali da su spremni pomoći kad to zatreba

Prikupljeno je gotovo 70 tisuća doza spremnih za spašavanje tuđih života

Svaka doza donirane krvi može spasiti tri života. Nikada veći broj darivatelja povezan je i s akcijom dobrovoljnog darivanja koja se odnedavno provodi u srednjim školama.

Povodom Svjetskog dana darivatelja krvi, mnogi su baš danas odlučili dati pola litre krvi za druge. Uistinu, gdje god se okrenuli, gužva. I stari i mladi darivatelji spremni nekome pomoći.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Iako su većinom žene bile u Hrvatskom crvenom križu na dobrovoljnom darivanju, inače su darivatelji češće muškarci i to između 30 i 50 godina.

Tijekom 2018. godine u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa prikupljeno je 156.574 doza krvi, a zajedno s Hrvatskim zavodom za transfuzijsku medicinu 195.641 doza. Što je velika brojka za malu državu. Tome pomaže i nedavno pomlađivanje darivatelja.

"Kad su bile maturijade, javljali su se mladi, stanovništvo nam stari, pa je dobro da nam se obnavlja krv. I oni hvala bogu imaju zdravu krv", rekla je glasnogovornica hrvatskog Crvenog križa Katarina Zorić.

Ova godina je počela obećavajuće, što pokazuje da Hrvati mogu pomoći kada treba. U razdoblju od siječnja do svibnja 2018. godine u organizaciji HCK prikupljeno je 65.721 doza, a u istom razdoblju ove godine oko dvije tisuće više, točnije 67.655 doza.

Izdvojeno

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!