Novosti / Hrvatska

Nove snage s neba

Šestorica novih pilota čuvat će hrvatsko nebo: I službeno su im dodijeljeni letački znakovi

Nakon pet godina školovanja, piloti su spremni za svoje eskadrile

Dok Hrvatska čeka novi natječaj za borbene avione, a flota helikoptera će se obnoviti s dva black hawka, školuju se i oni koji će u njima letjeti. Hrvatsko ratno zrakoplovstvo dobilo je šestoricu novih vojnih pilota. Važna je to brojka u trenucima kada se sve češće upozorava da bi pilota zbog smjene genaracija u Hrvatskoj vojsci moglo nedostajati. 

 No, za sada nema straha jer, šestorica novih pilota čuvat će hrvatsko nebo.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita


"Presudile su sigurno letačke aktivnosti iznad Zadra, ja sam iz Zadra. Pogotovo protupožarnih aviona njih je stvarno lijepo vidjet na nebu i to je bio jedan od glavnih razloga zašto sam se odlučio uključiti u ovu priču", govori za RTL Danas vojni pilot Josip Jelača.


Od danas i službeno nose letačke znakove, a to me je prethodilo 5 godina školovanja i obuke.


"Oni prolaze kroz razne module obuke od temeljnog, akrobatskog, navigacijskog, instrumentalnog letenja, noćnog letenja i namjenske obuke", govori bojnik Ivan Krizman, instruktor letenja na avionu.  


Najzahtjevnija su im, kažu, bila instrumentalna letenja i ona s opremom za noćno gledaje, čime je obuka i završavala. 


"Jedan vrlo složeni proces, koji krunom završava noćnim letenjem s NVG naočalama. To je sukus svega što su radili, to je namjensko letenje u kojem moraju primijeniti sva znanja koja su do sad stekli i iskustvo koje imaju, koje je vrlo maleno, da bi mogli izvršiti pravilno tu obuku, kaže nam pukovnik Domagoj Nekić, instruktor letenja na helikopteru.

Njima u čast nad Plesom je preletio i MIG 21, a pohvale stižu i od zapovjednika zrakoplovstva.

 
"Ovi ljudi usudili su kročiti putem odabranih , spremih na odricanje i žrtvu kako bi ostvarili svoj san, san o letenju, san o hrabrosti, san o tome kako dodirnuti nebo, govori brigadni general Mato Mikić, zapovjednik HRZ-a. 

A motivi za odabir vojnog pilotskog poziva su različiti.


"Ja sam od malena htio letjeti i prva ideja bila mi je civilna, završio sam i imao 60 sati naleta, i shvatio sam da to nije za mene, previše tehnologije, sami dugmići, stišćete, vi i ne letite, i tu sam se odlučio prebaciti za vojnog pilota i po mom mišljenju nisam pogriješio", rekao je vojni pilot Luka.


Srce je danas veliko i njihovim roditeljima, je od sada će oni braniti hrvatsko nebo.

Njih šestorica iz 23. naraštaja kreću u svoje eskadrile, usavršavati se na helikopterima i avionima.  

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!