Novosti / Hrvatska

KAOS NA CESTAMA

Istražili smo zašto se autobusi često kvare: Gore, prevrću se, pitanje je kad će se dogoditi tragedija

Uz kamione, na autobusima je najviše utvrđenih nepravilnosti tijekom prošle godine

Nerijetko proteklih dana i tjedana možemo vidjeti pokvarene autobuse, ali i one koji su se tijekom vožnje zapalili i nerijetko ugrozili ljudske živote.

Gore, prevrću se, kvare se, a tragediju su nebrojeno puta diljem Hrvatske izbjegla djeca koja su se vozila do škole, na turnir ili izlet.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Na autocesti kod Grobnika prije četiri dana potpuno je izgorio autobus koji je prevozio 11-godišnjake iz Makarske na nogometni turnir u Labin.

Sve stvari izgorjele su zajedno s autobusom kojim su se vraćali splitski srednjoškolci sa skijaškog izleta u Švicarskoj u prvom mjesecu ove godine.

Pamtimo i kaos u Vrbovcu 2010. kada je planuo i izgorio školski autobus u kojem je bilo tridesetero djece. 

Stručnjaci kažu - štedi se na tehničkom održavanju vozila.

''Ako je autobus star i nedovoljno se održava, u nekim uvjetima velikih vrućina zauljanih kablova, velikih problema oko temperature motora, može doći do požara i onda je to vrlo teško ozbiljnije nešto napraviti. Dobro da nismo još imali tragediju oko tih požara'', upozorava Ivan Dadić, profesor emeritus na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu.

Uz kamione, na autobusima je najviše utvrđenih nepravilnosti tijekom prošle godine. Prema podacima Centra za vozila, gotovo četvrtina ih padne na tehničkom pregledu.

''Nažalost, dominiraju greške na vrlo važnim sklopovima kao što su kočni sustav, svjetlosno sigurnosna oprema, elementi pneumatika i kotača. Nije za zanemariti da je na velikom broju autobusa utvrđena neispravnost kad su u pitanju potrošenost i oštećenost pneumatika'', napominje Goran Pejić, pomoćnik Uprave za tehničke poslove Centra za vozila.

(RTL/PIXSELL)

A na cesti su sve stariji autobusi. U Hrvatskoj je registrirano 5900 autobusa, a potvrdu za prijevoz školske djece dobilo je 4874 autobusa. Prosječna starost autobusa je 12 godina, a onih koji prevoze školsku djecu doseže i do 15 godina.

''Kad se uzmu ukupne statistike svih autobusa, 63 posto autobusa je starije od 10 godina. Kad se vozimo po cesti kad prođemo 10 autobusa, šest do sedam je starije od 10 godina'', kaže Pejić.

Novi autobusi koštaju i do 300.000 eura.  Nabavljaju se trostruko jeftinija vozila koje uvozimo iz Njemačke, kaže predsjednik Sindikata hrvatskog vozača Miljenko Gočin: ''To su poslovi koji idu preko natječaja gdje se gleda na najnižu cijenu kako bi se dobio posao, s novim autobusom, novim sredstvom, teško je postići da se može ići s najnižom cijenom''.

Problem je i u egzodusu radnika u resoru jer ne odlaze samo vozači već i oni koji održavaju autobuse pa je pravo čudo da nije bilo i fatalnijih nesreća.      

Izdvojeno

 • Antonija Blaće i Hrvoje Brlečić
  10 godina ljubavi Antonija Blaće objavila romantičnu fotografiju sa suprugom: 'Pravi ste par'

  Voditeljica i njezin suprug zajedno su deset godina

 • RTL Danas
  RTL Danas

 • Vezani članci

  Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

  Reci što misliš!