Novosti / Hrvatska

novo moderno ruho

Drevnim freskama vraćen sjaj iz 19. stoljeća: Pogledajte prve fotografije obnovljene dvorane Ban Jelačić

Drevnim freskama vraćen sjaj iz 19. stoljeća: Pogledajte prve fotografije obnovljene dvorane Ban Jelačić
Damira Gregoret

Tijekom rekonstrukcije u dvorani su, što je RTL prvi objavio, otkrivena dva oslika

Premijer Andrej Plenković predstavio je u utorak obnovljenu dvoranu "Ban Jelačić" u Banskim dvorima. 

VEZANE VIJESTI

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

 
U dvorani "Ban Jelačić" gotovo 25 godina održavale su se vladine sjednice te je donesen niz ključnih odluka u hrvatskoj modernoj povijesti. Tijekom rekonstrukcije u dvorani su otkrivena dva oslika na sjevernom zidu i dijelu istočnoga zida dvorane. Ekskluzivnu snimku freski objavio je prvi RTL, a kako su izgledale prije restauracije pogledajte u videu.

"Obnova je započeta 2009. godine, ali uvijek, iz nekih razloga, nitko od prethodnika nije imao dovoljno vremena stići baviti se time", kazao je premijer Plenković.

"Kad smo otkrili freske, rekao sam da stajemo s izvornim projektom i da želimo da restauratorski zavod dobro pogleda što se to krije u Banskim dvorima", kazao je i dodao da je otkrivanje četiriju veduta bilo spektakularno iznenađenje za sve.

Dvorana Ban Jelačić

 "Slučajno smo otkrili nešto što je desetljećima bilo pod slojevima žbuke. Vratili smo sjaj s početka 19. stoljeća i dali specifičan štih ovoj dvorani u kojoj će se u budućnosti održavati sjednice Vlade", kazao je premijer, koji je zadovoljan projektom obnove jer je time, kako je rekao, pokazano poštovanje prema institucijama, umjetnosti i povijesnoj baštini.

Premijer je naglasio da je dvorana moderno uređena.

"Ne moramo više spuštati platna za projekcije, odlučili smo da Vlada ide u korak s digitalnom tehnologijom, namještaj je hrvatski proizvod...", rekao je premijer.

Tom prigodom predstavljena je i monografija ''Banski dvori'', koja donosi pregled najvažnijih događaja koji se povezuju s Banskim dvorima. 

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!