Novosti / Hrvatska

otkrili ga mediji

FOTO Kuščević o kući koju nije uveo u katastar: 'Tko će to pratiti. Bogu hvala, imam puno nekretnina'

FOTO Kuščević o kući koju nije uveo u katastar: 'Tko će to pratiti. Bogu hvala, imam puno nekretnina'
Patrik Macek/PIXSELL

Nakon objave ove vijesti u medijima, Kuščević je rekao da je podnio zahtjev za upis kuće u katastar

Ministar uprave Lovro Kuščević izgradio je kuću u Nerežišćima na Braču, ali je 11 godina nije upisao u katastar, na što njega i sve ostale građane obvezuje Zakon o državnoj izmjeri i katastru nekretnina, prvi je objavio Telegram.

"Zaista sam to propustio. Tko će to pratiti. Bogu hvala imam puno nekretnina. Zahvaljujući vama podnio sam zahtjev", rekao je ministar novinarima.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Na kraju Nerežišća, prema istoku, nalazi se jedno zemljište. Iako je na njemu teško ne uočiti kuću sa zelenim škurama ona tamo, prema zemljišnim knjigama, ne postoji. Naime, uvidom u online katastar vidljivo je da se zemljišna čestica 3898 k.o. Nerežišća, u vlasništvu ministra uprave, i dalje vodi kao pašnjak od 952 m2.

Kuščevićeva vila na Braču

Kuća je godinama prijavljena u Kuščevićevoj imovinskoj kartici. No, za ministra je problematična činjenica da Zakon jasno propisuje kako je vlasnik nekretnine, u ovom slučaju građanin Kuščević, dužan prijaviti svaku promjenu koja utječe na katastarske knjige, i to u roku od 90 dana otkako su se dogodile.

''Spajanje katastra i zemljišnih knjiga je reforma svih reforma''

Prije samo tri godine, Kuščević je govorio kako je spajanje katastra i zemljišnih knjiga u jednu instituciju jedna od najvažnijih reformi:

"Kao jednu od reformskih mjera, Vlada je prihvatila spajanje katastra i zemljišnih knjiga u jednu instituciju. Smatram kako je to ‘reforma svih reforma’. Naime, danas imamo vrlo nesređeno stanje u katastru i zemljišnim knjigama, što sprječava velike investicije te stvara probleme našim sugrađanima bilo da je riječ o velikim investicijama, nasljeđivanju, kupoprodaji ili nečemu drugome. Vlada je prepoznala problem i prihvatila tu reformsku mjeru."

Puštajući u pogon katastar.hr, pije sedam dana, izjavio je:

"Ovo je još jedan od projekata kojim se potvrđuje smjer ove Vlade, a to je digitalizacija javnih usluga, transparentnost i učinkovitost. Vjerujem da će portal pomoći u ubrzavanju investicija i podizanju investicijske klime, transparentnosti i sigurnosti podataka u Hrvatskoj. Portal će pomoći građanima, gospodarstvenicima, poduzetnicima i obrtnicima da na brz, lak i učinkovit način imaju uvid u podatke o svojoj  nekretnini ili o drugim nekretninama. Vlada želi razvoj digitalnog društva, transparentnost i otvorenost podataka te da sva tijela realiziraju različite projekte digitalizacije ukupne vrijednosti 2,7 milijardi kuna, što je više nego Pelješki most."

 

 

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!