Novosti / Hrvatska

forum žena sdp-a

Pobačaj u sivoj zoni: 'Od 30 ginekologa u KBC-u Split 29 ima priziv savjesti'

Pobačaj u sivoj zoni: 'Od 30 ginekologa u KBC-u Split 29 ima priziv savjesti'
Shutterstock

Priziv savjesti nemaju samo liječnici već i djelatnici u ljekarnama pa to onemogućuje pravo pacijentica da 'dobije svoju terapiju ili zaštitu koja joj treba', kažu SDP-ovke

Predstavnice Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a izjavile su u utorak u Splitu kako službeni podaci o broju izvedenih pobačaja u Hrvatskoj 'pokazuju da je pobačaj ušao u sivu zonu zbog neokonzervativnog vala' i kako smatraju, zbog zloporabe određenih institucija kao što je priziv savjesti. Navode pritom da u splitskom KBC-u od 30-ero ginekologa njih 29-ero ima priziv savjesti.

Na konferenciji za novinare predstavnice Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a rekle su da ostvarivanje prava na pobačaj smatraju iznimno važnim i jednim od 'temeljnih, davno stečenih prava žena'.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Zato su u proceduru u Hrvatski sabor uputili Prijedlog zakona o medicinskom prekidu trudnoće koji, kako navode, na suvremen način, u skladu s dosezima medicinske znanosti i zaštite ljudskih prava, regulira pitanje pobačaja.

Predsjednica Socijaldemokratskog foruma žena Hrvatske Maja Sporiš iznijela je podatke od travnja ove godine prema kojima je od 30-ero ginekologa u splitskoj bolnici njih 29-ero pod prizivom savjesti. Smatra kako nije dobro što u cijeloj splitskoj bolnici samo jedan ginekolog, odnosno ginekologinja, obavlja zahvat prekida trudnoće.

"To je ono gdje Hrvatska upada u sive brojke. To je jedan od razloga zbog kojeg Slovenci mogu reći da im je u posljednjih pet ili šest mjeseci broj zahtjeva za pobačaj povećan 30 posto. To su žene iz Hrvatske. Pretpostavljam da je takvo stanje i s Bosnom i Hercegovinom. Jedino riječka bolnica nema niti jednog liječnika koji ima  uložen priziv savjesti, dok se u pulskoj bolnici samo jedan anesteziolog poziva na priziv savjesti", rekla je Sporiš.

SDP za dostupan i besplatan pobačaj

Predsjednica splitskog Foruma žena SDP-a Ana Lovrić izjavila je kako u SDP-u težište stavljaju na to da pobačaj bude dostupan, besplatan i legalan. Dodala je i da se na priziv savjesti ne pozivaju samo liječnici već i djelatnici u ljekarnama pa to onemogućuje pravo pacijentica da 'dobiju svoju terapiju ili zaštitu koja im treba'. 

"Sve je češći priziv savjesti koji onemogućuje žene da na jedan legalan, human i medicinski način 21. stoljeća dođu do svog prava pa odlaze u druge države na pobačaj. Mi držimo da se neće dogoditi manji broj pobačaja zbog 'različitih hodova' nego će se pobačaji događati u nestručnim uvjetima i drugim državama", rekla je Lovrić.

Prema njezinu mišljenju, pobačaj treba biti besplatan jer, kako kaže, "cijene variraju od 1800 do 3500 kuna i upravo ga to čini nedostupnim mnogim ženama koje se za pobačaj često odlučuju baš zbog socijalnih razloga".

Forum žena SDP-a u utorak u podne u prostorijama SDP-a održat će i javnu tribinu o toj temi.

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!