Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Otvoren stožer za sigurnost

'Prošle godine u više od 19.000 kaznenih djela sudjelovalo je 2200 turista' Policija je spremna za sezonu

'Prošle godine u više od 19.000 kaznenih djela sudjelovalo je 2200 turista' Policija je spremna za sezonu
Dusko Jaramaz/PIXSELL/ Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Sve je više stranih policijskih službenika

Sigurnost je jedan od brendova hrvatskoga turizma i činimo sve kako bismo standard koji smo postigli, još i unaprijedili, dobrom suradnjom svih nadležnih institucija, izjavio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, u utorak u Zadru, gdje je otvoren Stožer za provedbu mjera sigurnosti tijekom turističke sezone 2019.

 "Napredujemo iz godine u godinu, naša slika svega što se događa i na kopnu i na moru je sve jasnija i sve bolja. U prošloj godini zabilježili smo oko 158 milijuna prelaska granice i o svim tim ljudima mi brinemo", dodao je.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ministar Božinović naglasio je da ne postoji sigurnosna rupa kada govorimo o hrvatskome državnom teritoriju, ali, dodao je, " bitno je da imamo suradnju svih institucija kako bismo mogli pravovremeno donositi zaključke i djelovati tamo gdje je potrebno".

Puno kaznenih djela

Stožer za provedbu mjera sigurnosti tijekom turističke sezone, koji je uspostavljen lani uoči početka turističke sezone, opravdao je dobrim rezultatima i odličnom međuinstitucionalnom i međunarodnom policijskom suradnjom već u prvoj godini svoje postojanje, naglasio je Božinović prilikom otvaranja ovogodišnjeg Stožera u Zadru.

"U prošloj godini u više od 19.000 kaznenih djela sudjelovalo je 2200 stranih državljana, u više od 17.000 prekršaja javnog reda i mira sudjelovalo je 788 stranaca, a u 33.000 prometnih nesreća 26 poginulih bili su strani državljani. Sigurnost na granici je prioritet Ravnateljstvu. Pomažemo policajcima na moru s dodatnim djelatnicima i tehnikom, ali i međunarodnom policijskom suradnjom i ove godine imat ćemo više od 700 stranih policijskih djelatnika",

Stožer je službeno počeo s radom 17. lipnja i do 15. rujna radit će 24 sata dnevno sedam dana u tjednu u svrhu usklađivanja, usmjeravanja i nadzora za provedbu mjera sigurnosti tijekom turističke sezone.

 "Vjerujem da ćemo ove godine biti još bolji, Hrvatska je željena i sigurna turistička destinacija", rekao je Josip Ćelić, zamjenik glavnog ravnatelja policije.

Dodao je kako je svake godine, u sklopu međupolicijske suradnje, tijekom sezone sve više stranih policijskih službenika, a ove će ih doći 94 iz 19 država.

Ministar Božinović sa suradnicima posjetio je i Nacionalni pomorski centar, kojemu Ravnateljstvo policije svake godine daje ispomoć na moru - ove godine 238 lužbenika, 129 temeljne policije, 65 prometne , 12 granične.

U nadzoru pomorske granice sudjeluje šest velikih, 19 manjih i 30-ak malih plovila, 15 radara, 19 dnevno/noćnih i sedam termovizijskih kamera velikog dometa, helikoptera, zrakoplove tipa Pilatus za nadzor sigurnosti i identifikaciju plovila.

 U Policijskoj upravi zadarskoj uspostavit će se operativno dežurstvo sa 56 policijskih službenika, dostupan je sustav nadzora i upravljanja pomorskim prometom, radarski sustav Obalne straže, Hrvatski integrirani pomorski informacijski sustav, nadzor ribarskih plovila, kao i HAK-ove i HAC-ove kamere itd.

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!