Novosti / Hrvatska

Novo ruho Banskih dvora

Pogledajte: Rekonstruirana dvorana sjednice vlade! Krase ju novootkrivene 200 godina stare freske

Više od 2 stoljeća freske su bile dobro sakrivene ispod slojeva boje i tapeta

Povijesna dvorana "Ban Jelačić", iz koje godinama stižu najvažnije odluke, dobila je novo ruho. Rekonstrukcija je u Banskim dvorima počela je prije 11 mjeseci, a potpuno neočekivano otkrila je veliku tajnu.

Četiri freske stare više od 200 godina u potpunosti su promijenile planove i postale nove zvijezde banske sobe. U rekonstrukciju je trošeno je nešto manje od 5 milijuna kuna. 

Povijesno nasljeđe

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Više od 2 stoljeća freske su bile dobro sakrivene ispod slojeva boje i tapeta. Autor je nepoznati, srednjoeuropski umjetnik, a konzervatori su u potpunosti rekonstruirali originale sva 4 oslika iz vremena dok su 'Banski' dvori - bili Kulmerovi.

"Kad smo ovo otkrili sondirali su se svi zidovi ovdje. Freske idu otprilike do pola dvorane jer je u to doba dvorana bila manja, nisu oni stali na pola nego smo mi obnovili da bude kao izvorno, govori za RTL Danas predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Bila je sjedište vlasti od 1807. godine, soba bivšeg predsjednika Franje Tuđmana koja je u raketiranju najviše nastradala, a od 1994. godine stalna adresa najvažnijih političkih odluka, koju pamtimo kao tamnu, baroknu sobu.

Od sutra će sjednice Vlade izgledati će potpuno drugačije.

"Što se tiče interijera vidite da smo ga uredili zaista moderno, više ne moramo spuštati platna za projekcije. Odlučili smo da ova Vlada ide u korak s digitalnom tehnologijom, govori Plenković. 

Novo ruho testirali su danas na užem kabinetu..


"Djeluje prije svega svijetlo i optimisticno tako da je dobro mjesto za raditi, kaže ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

A za dobar posao, objašnjavaju nam, radili su i bez godišnjih odmora.

"Ja bih samo rekla da smo svi nekako ponosni i sretni da smo mogli sudjelovati u ovom projektu. Ovo mjesto ima stvarno i povijesnu i simboličnu važnost". rekla je Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture. 

Od sutra će plavo stablo Vaska Lipovca dočekivati sve koji ulaze u Banske dvore na razgovor s premijerom, a kao dio rekonstrukcije uredili su i čitavo predvojrje Banske sobe, a sve umjetnine posudili su iz Muzeja suvremene umjetnosti.

Umjetnine nije birao premijer, sli se s njima složio.

Andreju Plenkoviću u životopis tako ide još jedna rekonstrukcija Vlade – ali ovoga puta cijela ekipa ostaje na mjestu.

Preporučeno za tebe

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!