Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Za rtl direkt

Pavić: '75 posto poslodavaca koji su uzeli strane radnike nije uopće tražilo domaće!'

U RTL Direktu gostovao je ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić

Ministar turizam Gari Cappelli kazao je u utorak kako će Vlada na sjednici u srijedu ipak odobriti povećanje kvota za strane radnike te tako pristati na apel poslodavaca koji tvrde da je bez povećanja ugrožena turistička sezona.

Detalje je u RTL Direktu objasnio ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Ono što bih svakako htio istaknuti jest da je pitanje uvoza radne snage zadnja linija obrane. Sezonu smo još u listopadu krenuli pripremati zajedno sa sindikatima. Aktivirali smo sve nezaposlene, njih 20.000 smo spojli s poslodavcima, a isto tako smo bili svjesni da neće biti dovoljno radne snage te odobrili 65.000 radnih dozvola. Prošli tjedan sam pozvao poslodavce da počnu angažirati domaću radnu snagu", rekao je Pavić.

VEZANA VIJEST

Poslodavci tvrde da ta domaća radna snaga postoji "samo na papiru". No ministar Pavić kaže da to baš nije tako.

"Bili smo u kontaktu, od 1600 nezaposlenih spremnih za rad tijekom sezone, u zadnjih nekoliko dana zaposleno je 600 ljudi. Nije baš da ih nije bilo na burzi. Sljedeći korak, odobrit ćemo 2000 kvota za turizam plus ja kao ministar mogu još 1000. No, kvote su zadnja linija. Ekskluzivno mogu reći da ćemo i za građevinu povisiti kvote za tisuću plus tisuću. Ciljano je da plaće rastu, u mandatu ove Vlade su rasle, podignuli smo minimalnu plaću... To je jedan od glavnih načina da zadržimo ljude", kazao je Pavić.

Istaknuo je kako imamo rekordno nisku zaposlenost od oko sedam posto, a kontigent koji je ostao su većinom dugotrajno nezaposleni.

Što se tiče stranih radnika, Pavić kaže da većina poslodavaca koja je iskoristila strane kvote nije ni tražila domaće radnike.

"Zastali smo s odobravanjem kvota jer smo napravili analizu koja pokazuje da 75 posto poslodavaca, koji su uzeli strane radnike, nije uopće tražilo radnike na domaćem tržištu rada. Pozvali smo poslodavce da još iskoriste kontigent, a raspravljamo ozbiljno o slovenskom modelu. Svi će prvo morati potražiti radnu snagu na domaćem tržištu", kazao je Pavić.

Komentirao je i mirovinsku reformu zbog koje su sindikati pokrenuli referendumsku inicijativu "67 je previše".

"Sindikati su predali potpise na provjeru, mi vjerujemo da će ih biti dovoljno. Pozvali smo sindikate na daljni dijalog. Moje ostavke neće biti. Ovu reformu su pohvalile i Europska komisija i S&P. Isto tako, čuli smo poruku građana te smo spremni sjesti i razgovarati", poručio je Pavić.

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!