Novosti / Hrvatska

Nakon godina u kampovima

Migrant iz Egipta sreću pronašao u Zagrebu: Pokrenuo je svoj biznis, a mušterije ga obožavaju

Ayman je stigao iz Egipta. Unatoč mukotrpnom putu, u Hrvatskoj je sada s obitelji i otvorio je frizerski salon

Do kraja godine Hrvatska će ispuniti svoju kvotu od 250 migranata, koliko ih se obvezala preuzeti iz prihvatnog centra u Turskoj. A pedesetero će ih se uskoro useliti u stanove koji su opremljeni novcem iz europskog Fonda za azil. Hrvatska je za to dobila milijun i tristo tisuća eura. 

Zavirili smo u stanove u koje će se useliti migranti, ali i razgovarali s Egipćaninom Aymanom koji se s obitelji već integrirao u Hrvatskoj i otvorio frizerski salon.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Bili smo u jednom od 64 stana koje država daje na dvogodišnje korištenje migrantima koji su dobili međunarodnu zaštitu. Stanovi su raspoređeni diljem Hrvatske i imaju od 20 do 90 kvadrata, ovisno o broju članova obitelji. 

Prvi migranti uselit će se u njih za mjesec dana. 

"Te obitelji su u obavezi da se koriste stanom u skladu s dobrim domaćinom, da žive uredno i pristojno u toj nekretnini. Imaju dvije godine pravo da se koriste stanom, a onda po zakonu, rješava se njihovo pravo na drugi način", kaže zamjenica državnog 
tajnika Središnjega državnog ureda za stambeno zbrinjavanje Tatjana Vukobratović Spasojević.

VEZANE VIJESTI

Da bi bili spremni za život u Hrvatskoj, pomaže im isusovačka Služba za izbjeglice. 

"To znači konkretno da ih upoznajem s Hrvatskom: kakva je to zemlja, koji su naši zakoni, koje su njihove mogućnosti, koja su prava, koje su obveze, kome se u kojem trenutku mogu obratiti", kaže za RTL Danas Martina Prokl Predragović iz isusovačke Službe za izbjeglice.

Stigao iz Egipta i otvorio frizerski salon

A da se sve to može itekako uspješno proći - najbolje pokazuju mladići koji, unatoč težini hrvatskog jezika, svakodnevno vježbaju ne bi li ga svladali.

Ayman je stigao iz Egipta. Unatoč mukotrpnom putu, u Hrvatskoj je sada s obitelji i otvorio je frizerski salon. 

"Volim Hrvatsku, imam mušteriju, znam to raditi, to sam radio i u Egiptu. Ovdje teško nalazim radnike", govori nam Ayman, vlasnik frizerskog salona. 

Mušterije ga obožavaju. A našao ih je bez problema.

Pedesetero Sirijaca koji su proteklih godina boravili u izbjegličkim kampovima u Turskoj trenutačno su u prihvatilištu u Kutini. Njihov novi dom - uskoro će biti Sisak.  

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!