Novosti / Hrvatska

Nakon tri mjeseca

Dubrovačka žičara zatvorena, a turisti razočarani: RTL doznaje da se ovom problemu uskoro nazire kraj

RTL doznaje kako je vlasnik žičare podmirio obveze prema državi, a pred vratima je rješenje spora s Gradom

To što dubrovačka žičara, jedna od najvećih gradskih atrakcija, ne radi - turistima je veliko razočaranje, a njihovi vodiči teško im uspijevaju objasniti spor vlasnika s gradom i državom.  

No, tim problemima nazire se kraj. RTL doznaje kako je vlasnik žičare podmirio obveze prema državi, a pred vratima je rješenje spora s Gradom Dubrovnikom i ponovno puštanje žičare u promet.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Iako ne radi od travnja, turisti svakodnevno obilaze jednu od najvećih dubrovačkih atrakcija, čak i kad je teško stići do gore.

Obavijest kako i zašto ne radi stoji i pred žičarom i na internetu, pa ipak turistima promakne.

"Nema nikakvog objašnjenja zašto ne radi, vrlo razočaravajuće. Da, vrlo razočaravajuće", kažu turisti koji su došli iz daleke Australije.

S mnogim verzijama priče vlasnik žičare se ne slaže

Nepostojanje koncesijskog ugovora, milijunske dugove, spor vlasnika s gradom i državom - turistima pokušavaju objasniti njihovi vodiči. S mnogim verzijama priče vlasnik žičare se ne slaže, pa im je poslao mail.

"U odnosu na razloge zatvaranja žičare, naveli smo točne činjenice kako bi vodiči mogli na upite turista davati ispravne odgovore", govori za RTL Direkt direktor Excelsa nekretnina.

"Turiste vodiči informiraju o povijesti grada baštini , a ne raspravljaju o problemima poslovnih odnosa subjekata, bilo na lokalnoj ili državnoj razini", kaže nam Maja Milovčić, predsjednica Društva dubrovačkih turista. 

Petljati se u te stvari nije posao vodiča, ali jest novinara. Dio milijuna od oko 45 milijuna kuna, koliko se od njih potražuje, vlasnik je uplatio.

"Excelsa nekretnine podmirile su Republici Hrvatskoj naknadu na ime koncesije, iako koncesiju nisu dobile", govori.

Na stolu je i izvansudska nagodba s gradom Dubrovnikom, a spreman je i ugovor o koncesiji prema kojem će ubuduće gradu ići 15 posto od prodaje karata.

"Tim bi grad Dubrovnik u konačnici dobio 26 milijuna kuna dugova iz prošlosti i riješili bi pitanja iz prošlosti , što se tiče budućnosti ponuda ecelse je na stolu, 15 posto, o tome će raspravljat vijećnici i u konačnosti donijeti odluku", kaže gradonačelnik Mato Franković.

Ako gradsko vijeće sve blagoslovi, turisti bi žičarom prema Srđu opet mogli već početkom srpnja.

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!