Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Prognoza Dunje Mazzocco Drvar

Volite sunce i vrućinu? Evo kada možete očekivati povratak lijepog vremena!

Kiše će biti više prijepodne kad je u istočnoj Hrvatskoj još moguća i grmljavina

Vrijeme će pogodovati onima koji vole sunce, pa i vrućinu. Duboki vrtlog vlažnog i nestabilnog zraka kojega zovemo visinskom ciklonom jer seže daleko u visinu iznad nas, polako se popunjava, tlak raste, a time atmosfera postaje i sve stabilnija. K nama se pruža ogranak anticiklone sa sjevera kontinenta. Sve se to ipak događa razmjerno sporo pa će kiše sutra biti još.

Više prijepodne kad je u istočnoj Hrvatskoj još moguća i grmljavina. Jutro će biti ugodno uz 16 do 19 stupnjeva. Na moru sunčano, većinom čak vedro, a na sjevernom dijelu zapuhat će umjerena do umjereno jaka bura. Temperatura većinom od 19 do 24, a na splitskom ćemo području vrlo vjerojatno imati i drugu uzastopnu vrlo toplu noć s temperaturom iznad 25.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Poslijepodne u središnjoj Hrvatskoj postupan prestanak kiše, najprije na zapadu, a zatim i razvedravanje. Uz slab do umjeren sjeveroistočni vjetar bit će ugodno toplo.

I u Slavoniji također sve više suhog i sunčanog vremena, ali svakako računajte da je još moguća kratkotrajna kiša. Puhat će slab sjeverac, a temperatura će ponovno porasti i bit će vruće.

Rijetki pljuskovi mogući su i ponegdje u Zagori, ali i u Konavlima. Drugdje sunčano uz malo oblaka i prolazno umjeren sjeverac i sjeverozapadnjak. Vruće uz oko 30 stupnjeva, a u većim gradovima može ponovno biti i vrlo vruće.

U Istri i Primorju većinom sunčano i suho, a bura će puhati sličnim intenzitetom kao i u prvom dijelu dana. U gorju još promjenjivo, a rijetki pljuskovi izgledni su prije svega na plitvičkom području. Malo toplije nego danas.

Pokoji pljusak moguć je još i u utorak, i to uglavnom u Slavoniji. Od zatim stabilnije i ponovno vruće, no ipak manje sparno. U petak se očekuje prolazno osvježenje, manji pad temperature je siguran, a hoće li pasti i kiša i koliko će je biti još je teško reći.

Na moru dosadno, sunčano, suho i sve toplije, vrućina će se ponovno osnažiti sredinom tjedna. Bura će malo ohladiti more, no ubrzo će se ponovno zagrijati, čak i pregrijati.

Na kraju još samo detaljniji osvrt na buru koja će se pod sjevernim Velebitom podignuti u idućih sat-dva, a tijekom noći se proširiti sve do Šibenika. Neće biti tako jaka da bi ozbiljnije utjecala na promet, no ako po magistrali putujete motociklom ili vučete prikolicu, budite oprezni i svjesni da ćete možda morati promijeniti trasu. I more će pod Velebitom biti umjereno valovito, kao i na otvorenom moru srednjeg i južnog Jadrana. Vidljivost sve bolja, uživajte u pogledu na pučinu, ali ne isplovljavajte na malim plovilima, pogotovo onima na napuhavanje.

Citaj, prati i komentiraj naše price i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!