Novosti / Hrvatska

konačna odluka

Tretiranje komaraca iz zraka u Osječko-baranjskoj županiji počinje u srijedu!

Tretiranje komaraca iz zraka u Osječko-baranjskoj županiji počinje u srijedu!
Davor Javorović/PIXSELL

'Na temelju prikupljenih podataka izdana je preporuka o tretiranju komaraca iz zraka koju će pratiti tretiranje sa zemlje kako bismo bili što učinkovitiji'

Uništavanje odraslih komaraca iz zraka na području Osječko-baranjske županije počinje u srijedu, 26. lipnja, najavio je župan Ivan Anušić u ponedjeljak na drugoj izvanrednoj Koordinaciji župana s gradonačelnicima i načelnicima o toj temi unatrag tjedan dana.

"Tvrtka Air traktor osigurala je dva aviona koji će zaprašivati iz zraka i proteklih dana radili smo na stvaranju preduvjeta za njihovo polijetanje. Danas je potpisan ugovor s izvođačem radova. Jasno nam je da je strpljenje naših sugrađana pri kraju i da ih ova, dosad neviđena najezda komaraca sprječava u normalnom, svakodnevnom funkcioniranju, no postoje zakonske odredbe koje moramo poštovati kako bismo sigurno i kvalitetno odradili aviotretiranje“, rekao je župan Anušić.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Dodao je kako je stiglo i dopuštenje Ministarstva zaštite okoliša i energetike za provedbu adulticidnih tretmana komaraca (tj. zaprašivanje odraslih komaraca) u rubnim zonama Parka prirode Kopački rit i Posebnoga zoološkog rezervata Kopački rit okrenutima prema naseljenim mjestima, kao i rješenje o provedbi adulticidnog tretmana suzbijanja komaraca na području Regionalnog parka Mura – Drava u Osječko-baranjskoj županiji.

"Ponavljam da je sada riječ o tzv. vatrogasnim mjerama jer je dosadašnji sustav prevencije i ranog tretiranja zakazao. Nije vrijeme za prozivanje pojedinih gradova i općina koji nisu radili tretmane na vrijeme, nego je ovo opomena svim gradovima i općinama da se primjerenije pripreme za iduću godinu“, rekao je župan te najavio kako će uskoro biti objavljena i Županijska strategija kontrole komaraca koja će dati jasne smjernice općinama i gradovima u čijoj je nadležnosti prevencija i suzbijanje komaraca.

Proteklih dana Zavod za javno zdravstvo proveo je nadgledanje i prema tim rezultatima na svim mjernim postajama zabilježen je povećan broj odraslih komaraca. 

"Na temelju prikupljenih podataka izdana je preporuka o zaprašivanju iz zraka koje će pratiti zaprašivanje sa zemlje kako bismo bili što učinkovitiji. Nastavljamo s mjerenjima, a nova ćemo provesti nakon tretiranja kako bismo vidjeli učinke tretiranja",  rekao je Dario Brdarić, voditelj Službe za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju županijskog Zavoda za javno zdravstvo.

Zaprašivanje iz zraka će u srijedu, 26. lipnja, biti provedeno na području Općine Bilje, dan kasnije na redu su područje Podravlja, Tvrđavice i dio Općine Darda, a 28. lipnja bit će zaprašivani rubni dijelovi Osijeka i područje od osječke obilaznice, uključujući i vikend naselje Karašicu.

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!