Novosti / Hrvatska

Taktike predsjedničkih kandidata

Taktiziraju li dobro? Škoro otkazuje koncerte, Milanović nikad pomirljiviji, Grabar-Kitarović čeka

A svih ovih dana dok se glavni protukandidati pozicioniraju u startne blokove, aktualna predsjednica šuti

Ustavne promjene, ali i packe svojim političkim protivnicima osnovne su poruke Miroslava Škore na početku kampanje. Istodobno, Zoran Milanović krenuo je nikad smireniji i pomirljiviji ne želeći reći nijednu tešku riječ o svojim oponentima.

Sve to pažljivo promatra aktualna predsjednica koja je pak zatražila time out do Dana pobjede. 

Objava kandidature na Facebooku, bez mogućnosti da ga se o detaljima išta pita, dovela je do toga da i dan kasnije javnost priča o velikim ambicijama Miroslava Škore.

Škoro obećao biti narodni predsjednik

"Ako se krene s te populističke strane gdje je on obećao biti narodni predsjednik, onda je logično da se narodu obrati putem Facebooka, a ne putem, nazovimo to, medijskih posrednika", kazao je komunikacijski stručnjak Marko Rakar

Tako zasad znamo tek da bi Škorin prvi predsjednički potez bio upućivanje poziva parlamentu za promjenu Ustava. A to je, za pravne stručnjake, u startu osjetljivo područje.

"Ustavi nisu kaputi koji se mijenjaju s promjenom mode, pa će onda jednostruko kopčanje biti zamijenjeno dvostrukim, a reveri širi ili uži. Prijedlog promjena Ustava nije dovoljno jasan da bi se vidjelo na koji način se to želi postići", rekao je profesor na Pravnom fakultetu u Zagrebu, Josip Kregar.

Danas ipak druga situacija

Raspisivati referendume, sazivati sjednice vlade, davati veto na zakone i predlagati kandidate za ustavne suce - sve to više je nego što je i prvi hrvatski predsjednik koristio u polupredsjedničkom sustavu. Danas imamo drugu situaciju.

"Da se Ustav mijenja 101 glasom u Saboru, i to je redoviti i uobičajeni postupak. Gospodin Škoro nema zasad niti jednu stranku iza sebe, a kad je bude, ili ako je bude imao, morat će dokazati svoju političku ulogu na izborima", istaknuo je Kregar.

Ulazak glazbenika u predsjedničku utrku brzo je u drugi plan gurnuo početak kampanje bivšeg premijera. Ovog vikenda u Brezovici nije htio napadati ni Škoru ni aktualnu predsjednicu, najveća konkurencija, kako je rekao, on je sam sebi. No, današnji Nacional daje mu naslovnicu i navodi da će mu prvi udar na predsjednicu biti obećanje da će, za razliku od nje, odmah nakon pobjede useliti u Visoku ulicu, što je predsjednica najavljivala, ali nikad ostvarila. A preseljenje ureda spomenuo je u subotu govoreći o ulozi predsjednika.

Aktualna predsjednica šuti

"Ona, s obzirom na to kako je u Hrvatskoj Ustavom određena, doprinosi tome da se ljudi koji su izabrani za predsjednika osjećaju većim od života, i da se ponašaju malo grandomanski i megalomanski. Dakle, predsjednik Republike je dužnost koja je u ovom sustavu neizbježna, da se može urediti drukčije, može, ali o tome ne odlučuje predsjednik, kao ni o tome gdje će mu biti rezidencija. To je odluka Vlade", istaknuo je Zoran Milanović.

A svih ovih dana dok se glavni protukandidati pozicioniraju u startne blokove, aktualna predsjednica šuti i, kako je najavila, tako bi o kampanji mogla sve do obljetnice Oluje.

"Ako predsjednica smatra, iz nekog čudnog razloga, da ne može biti i predsjednica i kandidat istovremeno, što je netočno po bilo kojoj osnovi, onda joj to treba pustiti. Birači će prosuditi je li joj to bilo mudro ili nije", rekao je Rakar.

Sudeći po dosadašnjim izjavama, u stranci koja ju je kandidirala voljeli bi da kandidaturu objavi što prije.

Koliko zapravo Grabar-Kiratović otežava HDZ-u?

Teško je dati konkretan odgovor na to pitanje s obzirom na sve spekulacije koje kolaju u posljednje vrijeme. Od one prošlotjedne da bi uz Andreja Plenkovića i Kolinda Grabar-Kitarović mogla biti pretendentica za čelno mjesto u novoj Europskoj komisiji, što je Plenković nazvao simpatičnim. Do nove današnje ako Andrej Plenković preuzme neku od čelnih funkcija u Bruxellesu da bi tada Kolinda Grabar-Kitarović preuzela HDZ.

Teško je znati koliko u tome ima istine, ako uopće, je li to neki od razloga zašto predsjednica odgađa odluku o kandidaturi. Znamo da je predsjednik HDZ-a već rekao da ukoliko se ona odluči za drugi mandat da će podršku stranke imati. Njezin argument da bi na Dan domovinske zahvalnosti htjela biti kao predsjednica, a ne kandidatkinja, doista je teško shvatljiv. Uzmimo samo primjer Donalda Trumpa koji je kandidaturu oglasio, a još je godinu i pol dana ostalo do američkih izbora, a on će u međuvremenu itekako biti predsjednik. 

Sutra je Dan državnosti, kako će se to obilježiti?

Sutra je Dan državnosti što za državni vrh znači uobičajeni protokol. Znači i predsjednica i premijer i predsjednik Sabora ujutro će zajedno položiti vijence na Mirogoju, a zatim će biti na misi za Domovinu u katedrali. Na Pantovčaku će se poslijepodne održati prijem povodom Dana državnosti za političku i društvenu elitu.

"Dobio sam potvrdu da su poziv dobili i Zoran Milanović i Miroslav Škoro. Milanović je ustvari još u Brezovici rekao kako to ustvari nije proslava nego koktel i da nije siguran da će biti na njemu s obzirom da je obitelji obećao da neće biti u gradu. Od Miroslava Škore sam doznao da je dobio poziv, ali zbog ranije preuzetih obaveza na proslavi neće biti prisutan. Tako da na prvi susret troje glavnih kandidata za predsjednika, kako sada stvari stoje, još ćemo pričekati", kazao je reporter RTL-a, Petar Panjkota. 

Izdvojeno

 • Antonija Blaće i Hrvoje Brlečić
  10 godina ljubavi Antonija Blaće objavila romantičnu fotografiju sa suprugom: 'Pravi ste par'

  Voditeljica i njezin suprug zajedno su deset godina

 • RTL Danas
  RTL Danas

 • Vezani članci

  Citaj, prati i komentiraj naše price i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

  Reci što misliš!