Novosti / Hrvatska

POVJERENSTVO OTVORILO Predmet

Ministrova imovinska kartica pod povećalom: Kuščević od vlastite tvrtke otkupio prostor za 2 mil. kuna

Ministrova imovinska kartica pod povećalom: Kuščević od vlastite tvrtke otkupio prostor za 2 mil. kuna
Patrik Macek/PIXSELL

Uvidom u njegovu imovinsku karticu od 2009. godine do danas vidljivo je da ima mnogo nedorečenosti i rupa

Povjerenstvo za sukob interesa otvorilo je predmet protiv ministra uprave Lovre Kuščevića, a uvidom u njegovu imovinsku karticu od 2009. godine do danas vidljivo je da ima mnogo nedorečenosti i rupa.

Tako primjerice u kartici iz 2009. Kuščević spominje da je vlasnik tvrtke Kuščević d.o.o. sa sjedištem u Nerežišćima te procjenjuje njezinu nominalnu vrijednost na tri milijuna kuna. Te godine ne spominje da tvrtka, čiji je vlasnik, posjeduje još i poslovni prostor od 328 kvadrata koji se, pak, u njegovoj kartici prvi put pojavljuje godinu dana poslije, 2010., kada ga je otkupio od vlastite tvrtke prije nego što se našla na “listi srama” i otišla u stečaj, a vjerovnici se, prema pisanju portala Telegram, nisu imali iz čega naplatiti.

Od svoje tvrtke otkupio prostor

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Taj poslovni prostor, naime, kupio je još 2005. godine po cijeni od 210 tisuća eura, i to kreditnim zaduženjem čija je zabilježba vidljiva u zemljišnim knjigama. Kuščević ipak 2010. u karticu unosi izmjenu na način da navodi kako je prodao tvrtku Kuščević d.o.o. te upisuje da je vlasnik “podruma - poslovnog prostora od 350 četvornih metara u Supetru, kojeg procjenjuje na 1,060 milijuna kuna” (iako ga je njegova tvrtka 2005. kupila za 1,5 milijuna kuna, a on će ga 2013. prodati po cijeni od 2,197 milijuna kuna) i tvrdi da ga je stekao zaduženjem kod banke i prodajom imovine.

VEZANE VIJESTI

U napomeni u imovinskoj kartici iz 2010. Kuščević navodi: “Predmetni poslovni prostor kupio sam sredstvima od prodaje poslovnog udjela u tvrtki Kuščević d.o.o.”. Međutim, nigdje u imovinskoj kartici Kuščević nije naveo za koliko je otkupio taj prostor od svoje tvrtke, kao ni za koliko je prodao udjele u tvrtki. Na tom poslovnom prostoru ostala je do 2014. godine zabilježba o kreditu u iznosu od 210 tisuća eura kojim je kupljen, što je ministar ipak naveo u imovinskoj kartici. “Kredit Erste banke 850 tisuća kuna, godina zaduženja 2010., rok vraćanja 5 godina.”

Tvrtku prodao bratu, a nedugo zatim našla se na listi srama

Zanimljivo je i da je tvrtku Kuščević d.o.o. prodao bratu, ona se nedugo nakon te prodaje našla na tzv. “listi srama”, a u stečaj je otišla 30. studenoga 2012. Na tom poslovnom prostoru u zemljišnim knjigama isto tako je vidljivo da je Kuščević u travnju 2012. uzeo pozajmicu od 120 tisuća eura od A. Ž., ali u imovinskoj kartici ispunjenoj u kolovozu 2013. ta pozajmica nije navedena. Brisana je u siječnju 2014. godine. Poslovni prostor prodao je 2013. za 301.000 eura tvrtki Supetrus (Svpetrvs) hoteli, kako je za Jutarnji list rekao predsjednik Uprave te tvrtke Marijan Dužić. 

 

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!