Novosti / Hrvatska

EKSKLUZIVNO

Donosimo karte rizika od požara: Pogledajte koja iz kojeg smjera dolazi opasnost i gdje je najkritičnije

Ova bi karta trebala pomoći vatrogascima da se lakše nose s izazovima nove požarne sezone

Porastom temperatura raste i rizik od požara. Prošle ih je sezone u hrvatskim županijama uz more bilo 60 posto manje nego najgore 2017. godine.

Ekskluzivno donosimo karte rizika i ranjivosti od požara koje ukazuju na najkritičnija područja koja bi se trebala bolje nadzirati. Toliko su detaljne da se njima čak vidi i iz kojeg smjera do stanovništva može doći požar. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Gašenje požara na Jadranu već je uobičajeni prizor za vrijeme turističke sezone. No, podaci za prošlu protupožarnu sezonu pokazuju da je bilo manje intervencija.

Po požarima prednjačio srednji Jadran

Po požarima je prednjačio srednji Jadran, Splitsko-dalmatinska i Zadarska županija, dok ih je najmanje u Ličko-senjskoj županiji.

No, dobre stvari kratko traju. Broj požara u 2019. već je do kraja svibnja bio veći od ukupnog broja u 2018. godini.

Kako bi se spriječile nove tragedije, Udruga za krizni menadžment nadopunila je svoje karte s procjenama rizika i ranjivosti od šumskih požara. Na njima se jasno vidi iz kojeg bi smjera mogla doći opasnost. 

Najveća izloženost iz brdskih područja

"Znači na primjeru Dubrovnika vidi se da najveća izloženost je iz brdskih područja koja su i šumska i da se iz tog dijela požar može spustiti u grad", kazao je predsjednik Hrvatske udruge kriznog menadžmenta, Igor Magdalenić

Karta koja najviše pomaže vatrogascima, sada, uz otoke, pokazuje i područje s najvećim rizikom od požara - južni Jadran. Karta u obzir uzima podatke o prijašnjim požarima, vegetaciji, stanovništvu, broju turista, a na njoj se vide i potencijalne rute za evakuaciju kao i skloništa. Nude se i neka rješenja na lokalnoj razini kojima bi se mogućnost požara smanjila.

Jedinstveni primjer preventive u Europi

"Znači uređenjem vegetacije ili korištenjem vatrootpornih materijala smanjile bi se moguće ljudske žrtve u većim požarima i to je dosta praktična i dosta jeftina mjera koja na lokalnoj razini može spasiti živote", istaknuo je Magdalenić. 

Ova karta toliko je detaljna da se smatra jedinstvenim primjerom preventive u Europi. I trebala bi pomoći vatrogascima da se lakše nose s izazovima nove požarne sezone. 

 

 

Izdvojeno

Vezani članci

Citaj, prati i komentiraj naše price i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!