Novosti / Hrvatska

Najavio predsjedničku kandidaturu

Panenić za RTL o Miroslavu Škori: 'Sigurno nemam taj glas, možda nemam taj stas, ali...'

Tomislav Panenić, kojeg MOST nije želio poduprijeti u predsjedničkoj kandidaturi, izbačen je iz kluba zastupnika

Nakon fijaska na europarlamentarnim izborima, nadolazeći predsjednički izbori dodatno su protresli MOST nezavisnih lista.

Novi raskol u MOST-u stigao je nakon što je bivši ministar gospodarstva Tomislav Panenić objavio kandidaturu ostao je bez kluba u saboru.

"Gospodin Panenić je samoinicijativno donio odluku da ide u predsjedničku kandidaturu neovisno o tome što će raspravljati i zaključiti tijela MOST-a", kazao je politički tajnik MOST-a, Nikola Grmoja.

Najizgledniji kandidat - Božo Petrov

Stranačka tijela tek trebaju odlučiti tko će biti MOST-ov kandidat, kao najizgledniji spominje se Božo Petrov. Zaključak Glavnog odbora stranke je da Panenić u predsjedničkoj utrci i nema puno šanse.

"To nije racionalna odluka njega. Dakle, mi smo i na glavnom odboru raspravljali koliko on ima šanse kao predsjednik i shvatili smo da tu ne postoji puno velikih šansi i zbog toga smo odbili tu kandidaturu", rekao je saborski zastupnik MOST-a, Marko Sladovljev.

"Ta kandidatura koja je nerezonska, znači kad je gledamo u smislu mogućeg kandidata, ali i u smislu toga da netko najavljuje kandidaturu bez da se konzultira i da kaže da će neovisno o odluci svoje političke opcije izići na izbore. Ja mislim da je to jedinstven slučaj na političkoj sceni, ne samo u Hrvatskoj nego i šire", istaknuo je Panenić.

MOST-ovcima sigurno nije do smijeha

Tomislav Panenić bivši je ministar gospodarstva u Vladi Tihomira Oreškovića. Nakon njezina raspada nasljeđuje ga Martina Dalić, a on odlazi u Sabor kao zastupnik. Između ostalog, pamti ga se i po ovoj izjavi.

"Ako ste primijetili banane su poskupile. Kažu da je razlog politička nestabilnost u Republici Hrvatskoj", nasmijao se i otišao Panenić.

Ali MOST-ovcima sigurno nije do smijeha. Rejting im je u padu, loše su prošli na europskim izborima, a nadolazeći predsjednički unijeli su novi nemir. 2015. na parlamentarnim izborima osvojili su čak 19 mandata, ali ih je vrlo brzo napustilo četvero zastupnika. Na idućim dobili su 13 mandata, a kasnije ih je napustio i Vlaho Orepić. Klimavu konstrukciju Mosta, vodstvo će pokušati spasiti skorašnjom rekonstrukcijom vodstva stranke.

No, može li MOST bez Panenića i Panenić bez Mosta?

"Naravno da je to jedno pitanje koje smo i mi sami postavili. 2015. smo se našli, snažno krenuli u kampanju i osvojili respektabilan rezultat, bili smo stvarno jedan dobar tim u to vrijeme, sad smo isto tako, brzo završili taj zajednički put. Otvoreno pitanje i ja sebi postavljam: Kako to nadoknaditi u budućem vremenu? Ono što je sigurno, zastupamo iste politike, nastavit ćemo rad u Saboru, ja ne vjerujem da će se nešto promijeniti u našem osobnom pristupu", kazao je Panenić u RTL-u Danas.

 O predsjedničkom kandidatu MOST-a nije previše govorio.

"Sigurno da MOST sada mora napraviti procijenu nakon ovih rezultata na europarlamentarnim izborima gdje nisu uspjeli proći. Kako ići naprijed? To je sada na članovima MOST-a, a ja im želim svu sreću u budućem vremenu. Tko će biti kandidat koji može promijeniti, da li će imati stvarnog, kvalitetnog kandidata na predsjedničkim izborima i ostvarit dobar rezultat, to je njihova odluka. Više nisam dio pa ne mogu o tome razgovarati previše", rekao je Panenić.

Tko bi mu mogao biti najveća ugroza?

"Nema ovdje ugroze, mislim da svi građani očekuju da imaju dobar izbor kandidata. Naravno, nisam ja od onih koji cvate ovdje optimizmom, nego želim samo pokazati da Slavonija iz koje dolazim, tamo se živi teško, pokušavamo se nekako probiti.

Istaknuo je i da on kao kandidat iz Slavonije samo želi imati priliku nešto promijeniti, a o Miroslavu Škori koji je isto Slavonac kazao je: 

"Škoro je sigurno jedno ime, možda nemam taj glas u odnosu na neke druge kandidate, možda nemam taj stas, ali ono što je sigurno - želim pružiti i komunicirati neke stvari koje su nama jako bitne - želim da nešto unaprijedimo", rekao je Panenić.

O svom je programu rekao...

"Program sam već napomenuo, imamo stvarna područja koja zahtjevaju hitnu intervenciju, ne bi se bavio pitanjem kako popraviti HDZ ili SDP ili neke velike stranke. Moramo se baviti pitanjima koja su nama dnevna - područja istoka i drugih područja koja su nerazvijena. Ona zahtijevaju hitnu intervenciju, mislim da ono što smo htjeli u EU, da budemo razvijeni, mi to ne osjetimo. Kraj smo u Hrvatskoj, kraj smo u Europskoj uniji, nešto moramo promijeniti", zaključio je Panenić u razgovoru za RTL Danas.  

Izdvojeno

 • Antonija Blaće i Hrvoje Brlečić
  10 godina ljubavi Antonija Blaće objavila romantičnu fotografiju sa suprugom: 'Pravi ste par'

  Voditeljica i njezin suprug zajedno su deset godina

 • RTL Danas
  RTL Danas

 • Vezani članci

  Citaj, prati i komentiraj naše price i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

  Reci što misliš!