Novosti / Hrvatska

POMOĆ GRAĐANIMA

ORaH ima novu inicijativu: Povrat poreza ovršenim građanima na posebni račun

ORaH ima novu inicijativu: Povrat poreza ovršenim građanima na posebni račun
Davor Puklavec/PIXSELL

Provedba inicijative ne zahtjeva dodatno angažiranje financijskih sredstava niti drugih resursa

Iz ORaH-a su u subotu predložili da blokiranim i ovršenim građanima zakonski dio povrata poreza ide na zaštićeni račun i najavili pokretanje inicijative o tome.

"Za ovršene građane zakonski dio povrata poreza treba ići na zaštićeni račun i ORaH pokreće inicijativu da se preplaćeni porez građanima isplaćuje kao i plaće,
odnosno da se svim ovršenim građanima koji imaju pravo na povrat poreza, isplati zakonski dio na zaštićeni račun", priopćeno je u subotu iz stranke Održivi razvoj Hrvatske - ORaH.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Smatraju da je tehničko provođenje ove njihove inicijative jednostavno i apeliraju na Vladu i Ministarstvo financija da provede sve potrebne predradnje čim prije, svakako prije nego što krene isplata povrata poreza.

Provedba inicijative ne zahtjeva dodatno angažiranje financijskih sredstava niti drugih resursa, a provela bi se tako da se ovršeni građani, koji za povrat poreza zaprime privremeno rješenje, pozovu da u područne porezne uprave dostave svoje brojeve zaštićenih računa. Porezna uprava bi tada, prilikom isplate priznatog povrata, dio iznosa uplatila na redovni (ovršeni) račun, a dio na zaštićeni sukladno važećim zakonskim propisima, stoji u priopćenju.

Iz ORaH-a ocjenjuju da su prednosti prihvaćanja ove njihove inicijative višestruke, a dvije najbitnije su da bi građani dobili sredstva na raspolaganje po svojem nahođenju te da bi se u državnu blagajnu na taj način, kroz naplatu PDV-a iz široke potrošnje vratilo više sredstava nego što bi to bio slučaj pri isplati cijelog iznosa na blokirane račune.

 "Prema podacima FINA-e krajem svibnja je zbog neizvršenih osnova za plaćanje u blokadi bilo 259.233 građana, što je 67.146 manje nego u svibnju prošle godine, koji
su za glavnicu i kamate dugovali ukupno 23,16 milijardi kuna", naveo je predsjednik ORaH-a Zorislav Antun Petrović.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!