Ostani doma
Novosti / Hrvatska

obožava matematiku i računanje

Čudo od djeteta: Patrik ima priliku otići na natjecanje u Kinu, ali za to mu treba vaša pomoć

U manje od pet minuta osmogodišnji Patrik riješi čak 70 matematičkih zadataka, a gradivo 2. razreda odavno je svladao

Patrik Čudić, osmogodišnji genijalac iz Zagreba, pobijedio je na nacionalnom natjecanju iz mentalne aritmetike i jedini se iz Hrvatske plasirao na Svjetsko natjecanje mentalne aritmetike u Kini.

Mentalna aritmetika temelji se na upotrebi drevne računaljke tzv. abakusa, čijom se vizualizacijom postiže izvanredno brzo računanje. Osim što pruža mogućnost da se matematičke sposobnosti djeteta poboljšaju, program mentalne aritmetike pozitivno utječe na razvoj razmišljanja i potiče niz vještina i sposobnosti koje su djetetu potrebne u životu - izuzetna koncentracija i pozornost, odlično pamćenje i razvijeni refleksi, kreativnost, sposobnost vizualizacije...

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

No, postoji problem. Takav put je skup pa Patrikovi roditelji neumorno traže rješenje. Patrik je zlato na Svjetskom prvenstvu osvojio prošle godine u Moskvi i ne želi odustati od obrane titule najboljeg na svijetu.

''Na primjer 84 puta 43, ja to izračunam i napišem odgovor. Ponekad bude i netočno. Sve ovisi je li to večer. Jer navečer nisam baš pametan, ujutro sam svježiji i pametniji. Znam i na kvadrat, a jučer sam malo učio i razlomke'', kaže Patrik.

Prošle godine na Svjetskom natjecanju iz mentalne aritmetike u Rusiji osvojio je zlato, a ove godine svoj uspjeh želi ponoviti i u Kini. Kaže: ''Opet ću pobijediti, jer sam prošle godine pobijedio, jer imam duh i znam kako će biti na svjetskom prvenstvu''.

I dok njegova pobjeda nije upitna, odlazak u Kinu nažalost jest. Do natjecanja je ostalo samo 20 dana, a nedostaje im novca za put. Njegova majka neće odustati, otvorila je i dva računa za donacije.

''Mama, ako mi odemo i kad se vratimo, hoćemo li mi imati za kruh? Kad vas to dijete pita, imate knedlu u grlu. I ja mu kažem, naravno da ćemo imati, nemoj se brinuti', govori Patrikova majka Petra Petrović.

Poslala je, kaže, stotine mailova i uvijek dobila isti odgovor. Prvotno ju je odbilo i Ministarstvo znanosti i obrazovanja jer Patrikova disciplina nije vezana uz nastavni program.

''Javilo se konačno Ministarstvo obrazovanja, pokazali su inicijativu. Ne znamo još njihov odgovor, više ćemo znati idući tjedan'', kaže Petrović.

Nakon računanja i matematike Patriku je najdraže igranje s prijateljima. Najveća mu je želja da barem triput bude prvak svijeta. Mi se nadamo da će već idući mjesec tome biti korak bliže.

I vi možete pomoći Patriku da otputuje u Kinu

Patrikova obitelj zahvaljuje svima koji su do sada uplatili donacije, koji su podijelili kampanju, a posebno gospođi Branki iz Udruge Littera, koja će pokriti dio troška za Patrikovo putovanje.

Svakom uplatom Patrik je bliže ostvarenju svog cilja. Tome možete pridonijeti i vi uplatama na navedeni broj računa:

Podaci za uplatu iz Hrvatske IBAN: HR5124840083235785862, vlasnik računa Patrik Čudić.

Podaci za uplatu izvan Hrvatske:  https://www.gofundme.com/f/help-patrik-to-go-to-china…

Ili direktno za uplate iz inozemstva na račun: IBAN:IE67PSTS99030114370470
BIC:PSTSIE21

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!