Novosti / Hrvatska

MUKE S PRIRODOM

Nakon komaraca nova bitka u Osijeku: Sadnjom nepoznate facelije može se ugušiti ambrozija

Nakon komaraca nova bitka u Osijeku: Sadnjom nepoznate facelije može se ugušiti ambrozija
RTL

Uz leteće nemani drugi javnozdravstveni front na području Osječko-baranjske županije upravo je alergena ambrozija

Posljednja očitanja peludnog kalendara za područje Osijeka pokazuju da se već mjere prva zrnca peludi korova, među kojima je i ambrozija.

Iako očitanja za sada pokazuju niske razine, samo do desetak zrnaca peludi u m3 zraka, uz komarce drugi javnozdravstveni front ovog područja upravo je alergena ambrozija, naglašeno je na Skupštini Osječko-baranjske županije, piše Glas Slavonije.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ambrozija cvate početkom srpnja, a vrhunac doseže u razdoblju od sredine kolovoza do početka rujna. Koncentracija od 20 do 30 peludnih zrnaca u m3 zraka dovoljna je da izazove simptome alergijske reakcije. Prema podacima Kliničkog bolničkog centra Osijek evidentirano je više od 6 000 oboljelih od alergijskih bolesti, a od toga veliki je broj alergičnih na ambroziju. Dostupni podaci upućuju da se iz godine u godinu povećava broj oboljelih, a problem je izraženiji kod djece nego kod odraslih.

Pretpostavlja se da je na pelud ove biljke inače alergično između pet do 15 posto stanovništva Republike Hrvatske, a broj oboljelih iz godine u godinu povećava se. Ova je godina izrazito dobra za ambroziju jer je bilo dosta izmjene sunčanih i kišnih dana, toplih i hladnih. Agrotehničke mjere koje se koriste na velikim parcelama uključuju obradu zemlje, a kada je kultura stalna, primjerice suncokret ili kukuruz, ambrozija se brzo raširi. Primjenjuju se i kemijske mjere pomoću herbicida koji su vrlo skupi i štetni za okoliš, a u urbanim sredinama ambrozija se mehanički suzbija čupanjem i košnjom. No to je dosta neučinkovito i skupo.

Stoga stručnjaci biotehničkih znanosti sve više spominju kako zapravo postoji znatno jednostavniji i kvalitetniji način borbe protiv ambrozije. Riječ je o poticanju uzgoja facelije radi suzbijanja ambrozije.

''Facelija je jednogodišnja biljka koja se pretežno koristi kao medonosna biljka jer je i atraktivna pčelama zbog svoga ljubičastog cvijeta i mirisa. Daje izuzetno kvalitetan med ljekovitih svojstava. No, facelija štiti tlo od korova, posebice ambrozije, zatim od štetnih crva nematoda te sprječava eroziju tla. Nadalje, dobra je krmna kultura, a novija istraživanja pokazuju da je dobra i kao zaštita protiv buke, pa ju je dobro sijati uz prometnice. Može se sijati u jesen ili rano proljeće, već krajem veljače ili početkom ožujka, jer dobro podnosi mraz i hladnije vrijeme. Zbog toga facelija preraste ambroziju te je naposljetku uguši'', objašnjava Miroslava Jaramaz, doktorica biotehničkih znanosti iz Zagreba, koja se još od 2003. godine bavi proučavanjem koristi od facelije, te upozorava kako bi upravo ovo bio odličan način za borbu protiv ambrozije ne samo na zagrebačkom, nego i na području Slavonije i Osijeka. 

Izdvojeno

 • Antonija Blaće i Hrvoje Brlečić
  10 godina ljubavi Antonija Blaće objavila romantičnu fotografiju sa suprugom: 'Pravi ste par'

  Voditeljica i njezin suprug zajedno su deset godina

 • RTL Danas
  RTL Danas

 • Vezani članci

  Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

  Reci što misliš!