Novosti / Hrvatska

Postaje neizdrživo

Hrvatska gori: Visoke temperature su opasne za zdravlje, evo što vam još prijeti!

Temperature su se danas penjale i do 36 stupnjeva

Nakon kraćeg osvježenja Hrvatska je ponovno na udaru novog toplinskog vala - temperature se u hladu penju i do visokih 36 stupnjeva. No, to nije sve. 

Fotografije čitatelja koji su sjeli za volan pokazale su nam da su se kuhali i na +50 stupnjeva. Uz veliku sparinu, velika je i opasnost od UV zračenja. 

Izvor: Čitatelj Vijesti.hr

Osvježenje i spas od vrućine danas nije bilo lako naći ni u moru.

"Došli smo u 9 sad ćemo otići jer sunce je jako baš", rekao je Žan.

Najviša temperatura mora - 26 stupnjeva

More je dosegnulo posve ugodne temperature za kupanje, a za neke možda i previsoke. Najviša temperatura, 26 stupnjeva izmjerena je u Malom Lošinju i na Rabu. Stupanj manje bilo je na Visu, Hvaru, u Splitu i Zadru.

Puno je teže pobjeći od sunca na gradskom asfaltu, osobito kada se mora raditi.

"Malo se hladimo, hladna voda, suncobran nas štiti i eto. Izdržat ćemo nekako, nismo dugo do 1 pola 2 i idemo doma", rekla je cvjećarka Jadranka

U centru Zagreba osvanula je plaža

Za sve one koji ne mogu pobjeći na more u centru Zagreba osvanula je plaža. Mnogi su upravo tamo pronašli osvježenje. 

"Tu je lijepo priroda, malo vodice, pa sam izvela i klinku da se malo rashladi", rekla je Ivanka.

Boravak na visokim temperaturama nije bezopasan, najvažnije je piti dovoljno tekućine i dobro se zaštititi od sunca jer je opasnost od UV zračenja vrlo velika.

"Osjećaj slabosti, lupanje srca, dehidracije, vrtoglavice, ako se radi vani i grčevi u mišićima, u konačnici može se završiti s toplinskim udarom", istaknula je Altijana Kadić iz Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba.

Za neke ipak stiže osvježenje

Temperature su se danas penjale i do 36 stupnjeva. Toliko je izmjerenu u Kninu i Zagrebu, Karlovac i Sisak kuhali su se na 35. Za neke ipak stiže osvježenje.

"Već sutra će se temperatura na kopnu malo spustiti pa će biti dosta sparno. Tek kasnije na zapad kopna stižu pljuskovi koji će donijeti osvježenje, ali će i dalje biti dosta sparno. Na Jadranu će temperatura biti malo više, a osvježenje stiže dan do dva kasnije", poručio je meteorolog RTL-a, Nikola Vikić Topić.

Kratak predah od vrućina trajat će do vikenda.

Izdvojeno

Vezani članci

Citaj, prati i komentiraj naše price i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!