Novosti / Hrvatska

NOVI PROBLEMI

Agonija s pristupnim cestama za Pelješki most se nastavlja: Grci traže isključenje Strabaga iz natječaja

Agonija s pristupnim cestama za Pelješki most se nastavlja: Grci traže isključenje Strabaga iz natječaja
Grgo Jelavic/PIXSELL

Strabag treba biti isključen iz nadmetanja za gradnju pristupnih cesta Pelješkom mostu, zatražio je Avax

Grčki Avax poslao je pismo premijeru Andreju Plenkoviću, ministru mora, prometa i infrastrukture Olegu Butkoviću, Upravi i Nadzornom odboru Hrvatskih ceste te Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU). U pismu traže da austrijski Strabag treba biti isključen iz nadmetanja za gradnju pristupnih cesta Pelješkom mostu, dionice Duboka – Sparagovići.

Grci su svoj zahtjev potprijepili argumentima, među kojima navode i slučaj raskida ugovora talijanske tvrtke Autostrada Pedemontana Lombarda sa Strabagom zbog neispunjenja ugovornih obveza, a Talijani su od austrijske tvrtke pri tome naplatili 260 milijuna eura jamstva za dobro izvršenje radova, piše Večernji list.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Avax podsjeća i na slučaj kad je Strabag jednostrano raskinuo ugovor s Elektroprivredom BiH za gradnju hidroelektrane Vranduk zbog čega je naručitelj naplatio garanciju od Austrijanaca u iznosu od 5,7 milijuna eura. Stoga Grci upozoravaju kako je Strabag lažno naveo da nema iskustva s raskidom ugovora kad je odgovarao na pitanje o tome u natječajnoj dokumentaciji za pristupne ceste.

Osim toga, Avax smatra spornim i reference stručnjaka za tunele koje je u svojoj dokumentaciji naveo Strabag, a sporno im je i jamstvo za ozbiljnost ponude austrijske tvrtke za koje tvrde da nije produženo pa tako i nije bilo valjano.

Pelješki most

Grci su tako odlučili uzvratiti udarac Strabagu koji je srušio odluku HC-a da ta tvrtka gradi pristupne ceste. Strabag je, naime, u žalbi Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) naveo da u HC-u nisu utvrdili nepostojanje razloga za isključenje Avaxa, a da su Grci trebali biti isključeni iz tog nadmetanja jer su kažnjeni zbog sudjelovanja u nedopuštenim kartelima. DKOM je uvažio Strabagovu žalbu i poništio odluku o odabiru. Avax je pak zbog toga tužio DKOM Visokom upravnom sudu, ali je taj spor izgubio.

Ponude na tom nadmetanju otvorene su prije više od godine dana. Kao najpovoljnija bila je odabrana Avaxova od 464,9 milijuna kuna. Udruga GP Krk i Euro-asfalt iz BIH ponudila je 444,3, a grčki Aktor 464,6 milijuna kuna. Strabag je za taj posao tražio 478,3 milijuna kuna. Ponuda Integral inženjeringa odbijena je zbog neuobičajeno niske cijene, dok su ponude China Road and Bridge Corporation i Colasa odbijene jer premašuju procijenjenu vrijednost radova od 482 milijuna kuna. 

U HC-u kažu da ne mogu paušalno komentirati navode u Avaxovom dopisu jer ne raspolažu s dovoljno argumenata i dokaza na temelju kojih bi, sukladno zakonu, donijeli mišljenje. Kažu i da će u nastavku postupka pregleda i ocjene ponuda provjeriti dostavljene dokumentacije, utvrditi relevantne činjenice te na temelju njih donijeti odluku.

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!