Novosti / Hrvatska

PLENKOVIĆ REKORDER

Koja Vlada je bila najuspješnija u privlačenju turista? Jedan premijer je čak uspio smanjiti njihov broj!

Koja Vlada je bila najuspješnija u privlačenju turista? Jedan premijer je čak uspio smanjiti njihov broj!
PIXSELL

Prema podacima DZS-a usporedili smo koliko su Vlade nakon 2000. godine povećale broj turista

Hrvatska se voli dičiti svojim turističkim uspjesima, a mnogi upozoravaju da nam je turizam ostao jedina uspješna gospodarska grana koja sada već ima opasno preveliki utjecaj na BDP

Prema podacima DZS-a usporedili smo koliko su Vlade nakon 2000. godine povećale broj turista u svojim mandatima i koja je u tome bila najuspješnija. 

Jedino Sanader imao manje turista na kraju mandata

Najneuspješnija Vlada po tom pokazatelji i jedina Vlada koja je u godini kada je završila mandat imala manji broj turista nego u godinama kada su došli na vlast je druga Vlada Ive Sanadera. Hrvatska je 2008., u prvoj godini drugog Sanaderova mandata, imala 10,4 milijuna turista, dok je godinu kasnije bilo 200 tisuća manje.

Premijeri i turizam

VEZANI ČLANCI

Najbolja Vlada po godišnjem povećanju broja turista je aktualna Vlada Andreja Plenkovića. Od svog preuzimanja vlasti 2016. godine, Plenkovićeva Vlada je broj turista godišnje povećavala za više od milijun, a 2018. godinu su završili sa 18,6 milijuna turista. 

Druga po uspješnosti je Vlada Zorana Milanovića u čijem je mandatu broj turista godišnje rastao za 700 tisuća, a slijedi je Vlada Tihomira Oreškovića sa 650 tisuća turista više 2016. godine nego što ih je bilo 2015. godine. 

Otprilike jednake po uspješnosti bile su Vlada Ivice Račana, prva Vlada Ive Sanadera i Vlada Jadranke Kosor koje su broj turista godišnje u Hrvatskoj povećavale za oko 380 tisuća.

Detaljne podatke pogledajte u našoj FOTOGALERIJI 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!