Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Nova prilika za život

Svjetski stručnjak stigao u Hrvatsku: Operacija koja košta 15 tisuća dolara, Osječanima je besplatna!

U KBC Osijek vraća se liječnik specijaliziran za liječenje pretilosti koji se usavršio u čuvenoj Cleveland klinici u Abu Dhabiju

Pretilost nije mali problem u Hrvata, ali povratkom doktora Zdenka Borasa stručnjaka kirurga u osječku bolnicu, mnogi će se moći liječiti od te bolesti. 

''Ja sam i otišao u Emirate na edukaciju, nisam otišao za stalno'', kaže dr. Zdenko Boras, specijalist kirurgije KBC Osijek.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Doktor Boras, završio je fakultet u Osijeku, a zatim je među 1000 kandidata izabran za subspecijalizaciju u Cleveland klinici u Abu Dhabiju koja slovi za jednu od najboljih svjetskih ustanova. Neprocjenjivo iskustvo koje je tamo stekao itekako će pomoći hrvatskoj, pogotovo u liječenju pretilosti i dijabetesa.

"Operacija koja će se izvoditi ovdje će biti kompletno preslikana operacija kao i cijeli sustav iz Cleveland klinike u Abu Dhabiju, a ona je preslikana iz klinike Ohio, znači jedan američki, najmoderniji pristup koji se može u svijetu koristiti", kaže Boras.

Operacija je minimalno bolna, laparaskopski kroz rupice u tijelu ili se stavlja želučana premosnica ili se radi takozvana rukav operacija gdje se odstanjuje dio želuca. 

Uvelike pomaže jer kakav je život s previše kila viška zna i Mario, natjecatelj RTL-ova showa "Život na Vagi".

"Imao sam 160 kila i ljudi koji znaju o čemu pričam, znaju da život nije baš kvalitetan s tolikim kilama i bio mi je, ajmo nazvati grozan život", kaže Mario Barišić.

Mario nije trebao operaciju jer je kile skinuo kroz prehranu i vježbu, ali zna koliko mu je to sreće donijelo.

"Zdrav život postaje navika. Znači vozimo bicikl, često idemo na kupanja. Nema povratka nazad", kaže Mario.

No oni koji će na operaciju, koja inače u svijetu stoji 15 tisuća dolara, moći će u Osijeku na nju bez naknade. Preko zdravstvenog osiguranja. I to s jamčenim uspjehom. 

"Za pretilost će operacija, ako je bolesnik pomno odabran, kvalitetno i uz veliku pratnju našeg tima koji će ovdje u Osijeku postojati, multidisciplinarni tim endokrinologa, nutricionista, psihijatra, pulmologa, radiologa, operacija je 80 do 90% uspješna" objašnjava Boras.

Pacijent je na nogama za 2 dana, ali tada je sve na njemu jer se mora pridržavati pravila nutricionista.

"Tada mijenjamo i poruke u mozgu koje šaljemo i mozak se navikava na nove informacije i nove porcije. Jako je važno jesti što više biljnoga, manje porcije. Danas Hrvati jedu abnormalno velike porcije", kaže Boras.

Dakle lijeka ima. Liječnika ima. No nešto je ipak i na samom pacijentu. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!