Novosti / Hrvatska

Usred šibenskog mora

Može narasti više od 2 metra! Turisti se susreli s najvećom europskom zmijom: 'Dosta je korisna'

Stručnjaci kažu da je riječ o kravosasu, miroljubivoj zmiji koju zovu još i dalmatinski udav

Susret s najvećom europskom zmijom usred šibenskoga mora mađarskim turistima koji su sve snimili iz brodice sigurno nije bio ugodan. Što kravosas radi u moru i zašto splitski vatrogasci posljednjih mjesec dana hvataju zmije po kućama i dvorištima?

Neugodan susret sa zmijom u moru ostat će mađarskim turistima nezaboravna uspomena. No, stručnjaci kažu da je riječ o kravosasu, miroljubivoj zmiji koja može narasti više od dva metra.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Jedna od naših najvećih zmija, zovu ga još i dalmatinskim udavom. Dosta miroljubiva, dosta korisna zmija. Ljudi su je prije držali oko kuća i štala da im uništava glodavce", rekao je Tino Milat, kustos Prirodoslovnog muzeja u Splitu,

Obilje hrane u gradu privlači glodavce, a zmije se njima hrane. No vrućine ih tjeraju da potraže hlad, pa se zavlače po stanovima, skladištima i kućama u Splitu. Posljednjih mjesec dana vatrogasci su izvukli osam zmija i pustili ih u prirodu.

"Isključivo se radi o vrućini. Zmijama je vruće pa traže hlad i onda se zavlače svuda. Nismo imali slučaj otrovnice do sad. To su bile šarpljarica, crnokrpica ili smokulja", izjavio je Ivan Kovačević, zapovjednik JVP Split.

Zmije su zakonom zaštićene i ne smiju se ubijati.

"Mi smo čuvali blago i uvijek je bilo u vodi zmija vodenjača. Je, to je sve normalno", rekla je Kristijana iz Dimca.

"Nisam imao takvo iskustvo, ali se ne bojim", rekao je Saša Lukić iz Splita.

VEZANE VIJESTI

U Dalmaciji se treba bojati jedino poskoka, otrovnice čiji ugriz može biti smrtonosan. Ove sezone zabilježen je samo jedan slučaj u splitskoj bolnici.

"Bilo je za ruku prilikom poljoprivrednih poslova, nije bio jak ugriz. Bolesnik je dobio terapiju, nije bilo problema. Mi imamo pet do deset ugriza godišnje i za te brojeve smo uvijek opskrbljeni i to nije problem", kazao je Ivo Ivić, zamjenik predstojnika Klinike za infektologiju KBC Split.

Zmije, čak i one kopnene, su plivači, a kravosas kojeg su snimili mađarski turisti možda se htio rashladiti, ali vjerojatnije je da je slučajno upao u more i pokušao se dočepati čvrste površine. U ovom slučaju, broda.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!