Novosti / Hrvatska

PREDSJEDNICA U OBRANI

'Policija ne tuče migrante, kad se provlačite kroz težak teren, normalno je da imate masnice'

Kako bi se uvjerila da je policija spremna, predsjednica je stigla u posjet na granicu s BiH

Hrvatska neće postati hot spot za migrante - poručila je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović s granice Hrvatske i BiH gdje je obišla policajce koji čuvaju međunarodne prijelaze, ali i patroliraju zelenom granicom. Smatra da žica nije rješenje i protivi se postavljaju takvih barijera na granicu s BiH u kojoj žive Hrvati.

Kroz šumu i gusto raslinje jedan je od koridora na području Cetingrada kojim migranti ulaze u Hrvatsku. Kako bi se uvjerila da je policija spremna, predsjednica je stigla u posjet i zanimao ju je svaki detalj. Goran Ivić, interventni policajac, kazao je da kad uoče da je patrola, maknu se onda na glavnu cestu pa u drugu šumu i postepeno osvajaju teren.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Predsjednica se osvrnula i na prijave za policijsku brutalnost: ''Kad se netko provlači kroz ovaj teren, onda je normalno da ima ogrebotine, masnice i tjelesne ozljede, razmišljate o tome kad čujete priče da su naši policajcu brutalni, nisu, jamčim vam za to''.

Čuvanje 350 kilometara granice izazov je za policajce. Davor Božinović, HDZ-ov ministar unutarnjih poslova, kaže da su sve linije rada policije tu uvezane: ''Na cesti je temeljna, na zahtjevnom terenu je interventna, specijalna je onda kad su najzahtjevnije zadaće i sve se rukovodi iz centra.

Predsjednica smatra da postavljanje žice na granicu nije rješenje te tvrdi da migranti uglavnom nisu izbjeglice koje bježe iz ratnih uvjeta: 'Ono što sam čula od policajaca danas da neke već toliko poznaju da su i po 40-ak puta pokušali ući ilegalno u Hrvatsku''.

Upozoravaju da razloga za paniku nema, ako treba spremna je i vojska, no granice još neće ići. General zbora Mirko Šundov, načelnik Glavnog stožera OS RH, poručio je: ''Mi smo razradili planove i pripremili namjenske snage za sjever središnju Hrvatsku i jug i ističem suradnju s policijom''.

Uz policijske patrole granicu nadziru i kamerama, cilj je ulazak u schengenski prostor, ali prije svega, kažu, zaštita nacionalnih interesa.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!