Novosti / Hrvatska

Prijateljski nastrojeni

Uoči hrvatskog predsjedanja Europskom unijom Srbija sve pomirljivija: 'Mi smo ovdje svi naši'

"Očekujemo uskoro posjet Plenkovića"

Premijer Andrej Plenković uskoro će u posjet Beogradu, očekuje to srpska premijerka Ana Brnabić uoči hrvatskog predsjedanja Europskom unijom sljedeće godine. To je izjavila na summitu Berlinskog procesa, koji se održava u Poljskoj. Francuski predsjednik nije ni došao, a poljski je kritizirao Uniju. 

 "Očekujemo uskoro posetu Plenkovića, on će kako je najavljeno, posetiti ceo region i verujemo da ćemo imati dobre razgovore, rekla je za RTL Danas predsjednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić.

U tom cilju- približavanja susjednih zemalja  uniji, Hrvatska će za vrijeme svog predsjedavanja Vijećem Europske Unije organizirati poseban summit. 

"Detaljno ćemo se pripremiti za taj summit razgovarat ćemo sa svim sve zemlje jugositoka, sa svim ključnim partnerima. za nas je on prigoda da trezveno i realno u smislu ključnjim da te realno sagledati kakav se kalendar budućih događaja može očekivati u sljedećem desetljeću", kazao je Plenković. 

VEZANA VIJEST

A što se približava hrvatsko predsjedanje to su izjave sa srpske strane, posebno dežurnog hrvatskog kritičara Ivice Dačića sve pomirljivije. 

Mi smo ovdje svi naši i interes je da svi sebi pomažemo...Srbija se raduje i dosta očekuje od predsjedavanja Hrvatske u eu, rekao je Dačić.

Da srpski put prema uniji vodi preko Zagreba- rekao je još prošle godine Plenković, a Dačić mu i je tada oštro odgovorio.  

"Put Srbije ka EU ne mora voditi preko Hrvatske, može i preko Mađarske, Rumunjske i Grčke, to je malo davanje sebi većeg značaja", govorio je Dačić prije godinu dana.  

No, sada je očito  potreban svaki saveznik, jer je Unija podijeljena oko proširenja. 

"Imamo važnu političku i predvodničku politiku da prevaziđemo ta dva osjećaja", govori Plenković.

A neki, kaže Plenković, primjerice Makedonija, zbog utjecaja drugih, čeka na početak pregovora već 19 godina.

Izdvojeno

 • Antonija Blaće i Hrvoje Brlečić
  10 godina ljubavi Antonija Blaće objavila romantičnu fotografiju sa suprugom: 'Pravi ste par'

  Voditeljica i njezin suprug zajedno su deset godina

 • RTL Danas
  RTL Danas

 • Vezani članci

  Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

  Reci što misliš!