Novosti / Hrvatska

Izmjene Zakona

Veće ovlasti policiji: Lakše upadaju u domove, ruše dronove, uzimaju aute... Evo koja su vaša prava

Osim oduzimanja vozila, imat će pravo i brže provjeriti identitet građana, pa čak i ući u vaš dom bez naloga

Upad u stan bez naloga, rušenje drona s neba. To i puno više policajci će smjeti raditi, ako u Saboru budu prihvaćene Izmjene zakona o policijskim poslovima i ovlastima. 

Je li proširivanje ovlasti podložno zloupotrebi? Što će policajci sve smjeti i koja su vaša prava?

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Zamislite ovu situaciju: Vozite se mirno gradom. Najednom vas zaustavi policajac. Sjeda u vaš auto i baš kao u kakvom akcijskom filmu - kreće u potjeru. Ipak ne, niste statist u filmu. Riječ je o jednoj od novih policijskih ovlasti predloženih u Izmjenama zakona o  policijskim poslovima.

"Kroz bilo koju primjenu zakona uočavaju se određeni problemi ili nedostaci u postojećem rješenju i onda ih nastojimo otkloniti. Primjena ili pristup ovoj našoj situaciji bio je da smo išli na ograničenu izmjenu zakona", pojašnjava Stjepan Gluščić
profesor na Policijskoj akademiji.

Tako će policajci osim oduzimanja vašeg vozila imati pravo i srušiti dron, brže provjeriti identitet građana putem MUP-ove baze podataka, pa čak i ući u vaš dom - bez naloga.

Ukoliko policija koristi vaš automobili, imate pravo na odštetu. U slučaju da vaš dron policija prepozna kao prijetnju, bez da vas obavijeste, mogu ga srušiti. Ukoliko ga oštete, nažalost, nemate pravo na odštetu. 

U slučajevima izvanrednih situacija, poput smrti osobe ili otmice i slično, policija može ulaziti u vaš dom bez naloga. 

Nalog za pretres kuće

Za pretragu kuće, policija i dalje mora imati nalog. A bez naloga može ulaziti samo u izvanrednim situacijama.

"Imamo nažalost nekoliko primjera svake godine kada neka starija osoba sama umre, i nakon određenoga vremena se ne javlja i postoji potreba utvrditi što je", ustvrdio je profesor Gluščić.

Neke će se pak ovlasti, poput signalnog pucnja u naseljima, zbog sigurnosti građana možda i ukinuti. Novost je i da svi s činom narednika mogu biti i istražitelji.

"Mislim da je ovo dobro. Ja sam se u praksi zaista susretao s ljudima koji imaju srednju stručnu spremu, 15-20 godina su detektivi, narednici. I imaju znanja puno jača nego netko tko je došao s visokom, a tek je došao u policiju", smatra Željko Cvrtila stručnjak za sigurnost.

Više istražitelja znači i više riješenih slučajeva.

Izdvojeno

 • Antonija Blaće i Hrvoje Brlečić
  10 godina ljubavi Antonija Blaće objavila romantičnu fotografiju sa suprugom: 'Pravi ste par'

  Voditeljica i njezin suprug zajedno su deset godina

 • RTL Danas
  RTL Danas

 • Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

  Reci što misliš!