Novosti / Hrvatska

Unatoč zabranama

Turisti i dalje goli! Opušteni, kao da su na plaži, šeću povijesnom jezgrom i hvataju boju

Kazna za poluodjevene šetače je 500 kuna, a ako plati odmah na mjestu, kazna je 250 kuna

Unatoč jasnim zabranama, u splitskoj povijesnoj jezgri turisti i dalje šeću goli do pasa. Vrućina je, smatraju, uzela danak te ne vide problem u tome da se pokraj mora skine majica. Iako postoji zakon koji provode komunalni redari, a snimke obnaženih turista redovita su pojava, zanimljivo je kako je u 3 godine napisano samo 6 kazni. 

Ležerno i opušteno kao da su na plaži, pojedini turisti na Rivi polugoli hvataju boju. Muškarci gradom šeću bez majice, a djevojke u kupaćim kostimima. Znakove zabrane ili ne vide ili ignoriraju.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

“Ne, nismo znali. Sjedili smo u kafiću i nitko ništa nije rekao, mislim da je u redu”, govore britanski turisti, no većina ih ipak poštuje zabranu.

“To je nepoštovanje Hrvatske i Splita, osobito zato što imate znakove upozorenja“, kaže nam Australka Madison. 

VEZANE VIJESTI

Komunalni redari izrekli su samo šest kazni u posljednje tri godine otkad postoji zabrana. Problem je u tome što prekršitelj ne mora dati dokumente redaru na uvid, a ne mora ni platiti kaznu na mjestu. Nekim građanima golotinja smeta i smatraju ju nekulturnom. 

"Možda ima ležernosti, O.K. kad je lagano obučeno, ali ipak u grudnjaku  ili bikiniju... Nije primjereno jer, ne znam, da idemo vanka, vjerojatno bi se drukčije onda ponašali. Oni ovdje dođu kao da smo kolonija pa se ponašaju tako”, govori Antivo iz Trogira.

Kazna za poluodjevene šetače je 500 kuna, a ako plate odmah na mjestu, onda je 250 kuna. 
 
I sam gradonačelnik Splita dao je nekoliko pravila ponašanja turistima dok su u Splitu, jedno od njih bilo je da se na javnim površinama - osim ako nisu u pitanju plaže - ne hoda bez odjeće. No, poruka, očito, nije stigla do svih.

Izdvojeno

 • Antonija Blaće i Hrvoje Brlečić
  10 godina ljubavi Antonija Blaće objavila romantičnu fotografiju sa suprugom: 'Pravi ste par'

  Voditeljica i njezin suprug zajedno su deset godina

 • RTL Danas
  RTL Danas

 • Vezani članci

  Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

  Reci što misliš!