Novosti / Hrvatska

Štrajk čistačica

U jeku sezone Zračna luka Split davi se u smeću: 'Zaudara u zgradi, a toaleti su u groznom stanju'

Nije bilo druge nego da osoblje počisti barem dio smeća u putničkoj zgradi

Još se početkom tjedna gotovo 80 posto čistačica u Zračnoj luci Split nije pojavilo na radnom mjestu, a situacija na aerodromu, iz dana u dan sve više izmiče kontroli.

Kako Slobodna Dalmacija doznaje od dijela osoblja, situacija je takva da su šefovi aerodromske službe bili prisiljeni navući rukavice i prazniti prepune kante smeća. 

 "Situacija je strašna. Zaudara u zgradi, a toaleti su u groznom stanju. Nije bilo druge nego da osoblje počisti barem dio smeća u putničkoj zgradi", rekla je jedna zaposlenica.

Još od utorka štrajkaju zaposlenice dubrovačke tvrtke DUD koja u svojstvu vanjskog servisa pruža usluge čišćenja na splitskom aerodromu. Njihove djelatnice nezadovoljne su neredovitom isplatom zarađenih plaća, kašnjenjem u plaćanju doprinosa, ali i uvjetima rada: one se, doslovno, ubijaju od posla za malo više od 3000 kuna na mjesec.

Tako u rekordnom vikendu, kada u danu kroz splitsku Zračnu luku prođe oprilike 30.000 ljudi, na prvom i zadnjem mjestu koje putnici ugledaju, strašno zaudara jer je stupanj čistoće ispod minimuma.

Veliki problem sa smećem

Iz splitske Zračne luke potvrdili su da je štrajk čistačica uzrokovao problem nečistoće u putničkom terminalu i na površinama koje su u sklopu aerodroma, tako da su djelatnici zračne luke, uza svoj posao, prisiljeni organizirati se kako bi počistili za tisućama putnika koji ovoga vikenda putuju iz Kaštela.

"Da, imamo problema u funkcioniranju što se tog djela tiče, ali snalazimo se, djelatnici se dobrovoljno između sebe organiziraju. Čistimo koliko možemo i održavamo red - kazao je za Slobodnu Dalmaciju Mate Melvan, voditelj Službe prihvata i otpreme u Zračnoj luci Split.

Ističe da Uprava već duže pregovara s tvrtkom koja je ugovorni pružatelj usluga čišćenja i traže rješenja za ovaj problem. Dodaje da u situaciji kada 50.000 putnika prolazi kroz zračnu luku, operativci koji pružaju uslugu putnicima ne mogu taj posao obavljati u smeću.

No, budući da je zračna luka ostala bez većine djelatnica koje su zadužene za čistoću zrakoplova, putničkih terminala i ostalih objekata, teško je držati korak s čistoćom aerodroma.

Naime, od njih nešto više od 90, gotovo cijeli ovaj tjedan na posao ih dolazi samo nekoliko. Ostale su ili na bolovanju ili - kod kuće.  A razlog su neredovita isplata zarađenih plaća, kašnjenje u plaćanju doprinosa, ali i teški uvjeti rada.

Izdvojeno

 • Antonija Blaće i Hrvoje Brlečić
  10 godina ljubavi Antonija Blaće objavila romantičnu fotografiju sa suprugom: 'Pravi ste par'

  Voditeljica i njezin suprug zajedno su deset godina

 • RTL Danas
  RTL Danas

 • Vezani članci

  Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

  Reci što misliš!