Novosti / Hrvatska

bunjac potpredsjednik

Ivan Pernar osnovao Stranku Ivana Pernara: 'Cilj je oslobađanje zemlje i borba protiv okupatora'

Ivan Pernar osnovao Stranku Ivana Pernara: 'Cilj je oslobađanje zemlje i borba protiv okupatora'
Patrik Macek/PIXSELL

Pernar je za predsjednika stranke izabran sa 148 glasova

Bivši članovi Živog zida okupljeni oko Ivana Pernara i Branimira Bunjca osnovali su u nedjelju, u prigorskom selu Kašini, Stranku Ivana Pernara (SIP), a za njezina predsjednika izabrali nositelja imena stranke.

Osnivačkoj skupštini nazočilo je 216 članova iz različitih dijelova Hrvatske, među kojima je bilo i voditelja županijskih organizacija Živog zida.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Pernar je za predsjednika izabran sa 148 glasova, a Branimir Bunjac dobio je 57 te je postao potpredsjednik stranke.

Zahvalivši članovima skupštine, Pernar je ustvrdio da ih je okupio zajednički cilj oslobađanja zemlje i jedinstvo građana u borbi protiv okupatora zemlje.

Poručio je svima da će ostati zajedno i napredovati dok se budu borili za zajedničke ciljeve otvorena srca, a da će im biti kraj kad počnu spletkariti i raditi za svoje osobne interese, kao što se dogodilo u Živom zidu.

Kazao je također da je njegova sudbina u rukama članova SIP-a i pozvao ih da ga smijene kad prestane ispunjavati njihova očekivanja.

VEZANA VIJEST

Tri četvrtine članova Skupština dalo je glas za naziv Stranka Ivana Pernara. Bio je to jedan od osam naziva koji su bili u igri. Stranka Ivana Pernara i Nenada Bunjca dobila je trideset glasova, a ostali prijedlozi: Demokratska akcija, Otpor, Živi otpor, Plamena nada i drugi dobili su od dvanaest do samo dva glasa.

Pernar je prijedlog da se stranka zove njegovim imenom obrazložio time što je on "najpoznatije lice" i da za njega "najviše znaju" te da će se "stranku i tako i tako identificirati" s njegovim imenom, ali da se ubuduće ono može lako promijeniti.

Tito je imao svu moć, ali nije stranku nazvao svojim imenom

Međutim, jedan od sudionika rasprave ustvrdio je kako je "Tito imao svu moć u politici, ali mu nije padalo na pamet stranku nazivati svojim imenom".

Pernar, međutim, nije smatrao da treba išta govoriti u prilog svojoj kandidaturi za predsjednika SIP-a, nego je samo poručio: "Sve znate!".

Protukandidat Bunjac kazao je da će tražiti povećanje plaća i mirovina, zauzimati se za borbu protiv korupcije i smanjenje poreznih davanja i da će kao odlučan, nepopustljiv i pošten čovjek u tome ustrajati.

U predstavljanju programa stranke rečeno je da se zauzimaju za direktnu demokraciju, i da nastavljaju izvorna načela iz 2011. iz kojih je nastao Živi zid.

Skupština je počela sa sat zakašnjenja i trajala uz teškoće zbog čestih zastoja u glasovanju i obrazlaganju prijedloga.

Dnevni red, kao i neke odluke, prihvaćeni su bez alternativnih prijedloga. Zastoje je rješavao sam Pernar dajući konkretne upute predsjedavajućoj Skupštine o tome što treba napraviti.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!