Novosti / Hrvatska

TKO PITA GRAĐANE?

'Siščani ne žele biti Smetlišćani': 'Istjerali ste radnike da uselite otpad'

'Siščani ne žele biti Smetlišćani': 'Istjerali ste radnike da uselite otpad'
Nikola Cutuk/PIXSELL

Građani se protive skladištenju i obradi medicinskog otpada u prigradskome naselju Novom Pračnu.

Članovi i članice građanske inicijative "Siščani ne žele biti Smetlišćani" već treći dan prosvjeduju ispred zgrade Sisačko-moslavačke županije, a od sutra će svoje neslaganje sa skladištenjem i obradom medicinskog otpada u Novom Pračnu iskazivati ispred sisačke Gradske vijećnice u Rimskoj ulici.

Sumnje predstavnika građanske inicijative "Siščani ne žele biti Smetlišćani", kako je tvrtka Remondis Medison, i unatoč protivljenju građana, dobila dozvolu za zbrinjavanje i opasnog medicinskog otpada u Sisku, potvrdio je župan Ivo Žinić koji je rekao kako je Županija takvu dozvolu već izdala.

Otklonio je, međutim, sumnje da zbrinjavanje takvog medicinskog otpada može biti opasno za građane. "Sisak nije grad smeća i nije odlagalište otpada, kako neki govore. Sve tvrtke koje se bave zbrinjavanjm otpada rade s važećim dozvolama i po suvremenim principima. Tako ni medicinski otpad ne predstavlja posebnu opasnost za građane, jer se u postupku zbrinjavanja koriste najsuvremenije tehnologije, koje otklanjaju svaku opasnost za okoliš i građane", rekao je župan Žinić nakon dodjele ugovora o bespovratnim poticajima za tradicijske i umjetničke obrte u 2019. godini.

Prosvjed u Sisku

Bliski susret s prosvjednicima

Nakon što se u utorak suočio s prosvjednicima iz građanske inicijative "Siščani ne žele biti Smetliščani", sisačko-moslavački župan Ivo Žinić najavio je u srijedu da će u pogon Remondis Medisona, tvrtke koja u Sisku zbrinjava medicinski otpad, poslati inspekciju koja će provjeriti poštuju li se protom svi propisi.

Nakon svečanosti dodjele priznanja nadarenim i uspješnim učenicima, žipan Žinić potvrdio je novinarima kako je županijski Ured za graditeljstvo i prostorno uređenje tvrtki Remondis Medisonu izdao trajnu dozvolu za zbrinjavanje medicinskog otpada.

"Budući da je tvrtka dobila dozvolu Grada Siska za rad u hali bivše tvornice Herbosa, gdje se i nekad radilo s opasnim kemikalijama, te da je dobila suglasnost Ministarstva uprave za zakonsko poslovanje, da ima sve druge suglasnosti i dozvole, nismo joj mogli uskratiti dozvolu za rad", rekao je Žinić.

Istaknuo je da građani s pravom reagiraju jer postupak s otpadom uvijek izaziva posebnu pozornost javnosti.

"Ne možemo dopustiti da netko ugrožava zdravlje stanovnika ovoga grada ili županije pa ćemo u pogon Remondis Medisona uputiti inspekciju da utvrdi poštuju li se u postupku s medicinskim otpadom svi propisi u skladu s dozvolama za rad. Ako inspekcija ustanovi da postoji opasnost za zdravlje ljudi, mi ćemo dozvolu za rad povući", rekao je župan Žinić, dodajući kako djelatnost Rijekatanka nije u ovlasti Sisačko-moslavačke županije, nego Grada Siska.

Na društvenim mrežama se u noći s utorka na srijedu pojavila slika sisačkoga Novog mosta na kojem je bio istaknut natpis "Župane, pošto si nas prodao?", pokraj kojega je je policijska ophodnja s vozilom. Natpis je nakon toga uklonjen, a iz sisačko-moslavačke Policijske uprave je priopćeno da ga nije uklonila policija, nego da je ona samo obavila očevid i registrirala događaj. 

Inače, posve neplanirano, župan Žinić u utorak se u Ulici Antuna i Stjepana Radića susreo s prosvjednicima iz građanske inicijative koji su se s natpisima vraćali s prosvjeda ispred sjedišta Sisačko-moslavačke županije. U kratkom i oštrom dijalogu pokušao im je objasniti svoja stajališta, no prosvjednici se s njim nisu složili. 

Prosvjednici su najavili da će u srijedu još prosvjedovati ispred županijske uprave, a od četvrtka ispred sisačke Gradske vijećnice. Zahtjevaju da im se odgovori jer, kažu, grad, županija i mjerodavno ministarstvo nisu se očitovali o pitanjima iz njihovih dopisa. 

Osim pitanja o tvrtki Remondis Medisonu, koja obrađuje opasni medicinski otpad, a protjerana je iz Jasterebarskog, njihova su se pitanja odnosila i na planirano zbrinjavanje opasnoga kemijskog otpada u budućem pogonu Rijekatanka u sisačkome prigradskom naselju Novom Pračnu. 

Izdvojeno

 • Antonija Blaće i Hrvoje Brlečić
  10 godina ljubavi Antonija Blaće objavila romantičnu fotografiju sa suprugom: 'Pravi ste par'

  Voditeljica i njezin suprug zajedno su deset godina

 • RTL Danas
  RTL Danas

 • Vezani članci

  Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

  Reci što misliš!