Novosti / Hrvatska

zabrinut za njegovu sigurnost

Nobilo za RTL: 'Perković je u Njemačkoj bio zanemaren, ostao je bez zuba jer ga nisu htjeli liječiti'

'U 21. stoljeću da netko izvadi jedinicu, a neće ju liječiti, to prvi put čujem'

Bez posebne pompe, ali i incidenata - protekla je predaja Josipa Perkovića Hrvatskoj.  

Nakon pet i pol godina - stigao je u hrvatski zatvor. Odvjetnik će ga posjetiti sutra. Poručuje, zabrinut je za njegovu sigurnost, ali i zdravlje, jer je u njemačkom zatvoru, kaže, bio zanemaren.  

"Nema jedinicu, prednji zub"

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Kao primjer zanemarivanja samo ću staviti da su mu prednji zub, jedinicu izvadili, a nisu je htjeli liječiti. U 21. stoljeću da netko izvadi jedinicu, a neće liječiti, to prvi put čujem. I vidjet ćete, ako ga budete vidjeli, da nema jedinicu, prednji zub", kaže nam Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo.

Nakon pregleda zatvorskog liječnika Perković će u Remetincu biti smješten na Petom  odjelu, gdje se nalazi Centar za dijagnostiku u kojoj će boraviti 3 do 4 tjedna. 

"Gdje naši liječnici, psoiholozi, socijalni radnici vrše procjenu zatvorenika kako bi se pripremio prijedlog kako će neka osoba i gdje nastaviti služiti kaznu u Republici Hrvatskoj", ističe Jana Špero iz Uprave za zatvorski sustav i probaciju.

Josip Perković u Njemačkoj je pravomoćno osuđen za političko ubojstvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića, 1983. u blizini Münchena. Dobio je doživotni zatvor, a s obzirom na to da takva kazna ne postoji, izrečeno mu je 30 godina zatvora. Nobilo se nada da će sve srušiti Europski sud za ljudska prava gdje njihova tužba leži već osam mjeseci. Prije dva tjedna žalio se i Ustavnom sudu. 

Prvo će ga posjetiti - supruga

"Da je hrvatski sud sudio Josipu Perkoviću za kazneno djelo ubojstva iz '83., onda bi mu izrekao maksimalno 15 godina, a sad je dobio 30 godina", tvrdi Nobilo.

S obzirom na dugogodišnju kaznu zatvora, Perković neće moći dobiti blagu kaznu. 

"Uglavnom se kazne zatvora, dugogodišnje, izvršavaju u kaznionicama u Republici Hrvatskoj. - Koliko ih ima i koje su to? Kaznionica u Lepoglavi i kaznionica u Glini, to su kaznionice zatvorenog tipa", ističe Špero.

U dogovoru s odvjetnikom, Perkovića će prvo posjetiti - supruga. 

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!