Novosti / Hrvatska

Nezadovoljni privremenim rješenjem

Roditelji bračke djece s invaliditetom: Nitko se nije koristio popustom koji spominje Butković

Butković preporučuje brodarskim kućama da djeci s teškoćama u razvoju i njihovoj pratnji osiguraju maksimalni popust za prijevoz od 90 posto

Preporuka ministra prometa brodarskim kućama da djeci s teškoćama u razvoju i njihovoj pratnji osiguraju maksimalni popust za prijevoz od 90 posto - trebalo je biti privremeno rješenje do donošenja novog Zakona u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prijevozu.

Iz Vlade tvrde kako takva preporuka postoji još od lani, a otočani tvrde da to nije točno. Pojedine udruge možda jesu imale dogovor s Jadrolinijom, ali generalnog popusta za djecu sa svih otoka nije bilo. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"I prije simboličnog dvominutnog prekida trajektnog prometa za Brač prije pet dana, i privremeno i trajno rješenje za besplatan prijevoz djece s teškoćama u razvoju je postojalo", tvrde u Vladi.

"U travnju 2018. godine sam ja donio odluku i preporuku brodarima da sva djeca s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom imaju 90 posto popusta i oni, i pratnja, i auti. 90 posto.", govori za RTL Danas ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

VEZANE VIJESTI

Većina ipak bez beneficija

Udruga Brački pupoljci takav je dogovor imala s Jadrolinijom, ali tvrde samo za 53 od 500-ak djece s jadranskih otoka.

"Mi smo odmah po objavi jučer gospodina ministra kontaktirali i djecu s teškoćama i njihove roditelje i na otoku Hvaru, i na Šolti, i na otoku Pagu. Nitko se od njih nije koristio takvim komercijalnim popustom. Koristili su se onim što ima sve otočno stanovništo, to je 50 posto oslobađanja putne karte. Dakle, koristili su i dalje preskupi trajektni prijevoz", kaže Mate Mladina, predsjednik Crvenog križa Brač.

Bračani koji su poveli prosvjed tvrde kako nije točno da su osigurane kuće za rehabilitaciju na otoku.

"Mi se kao udruga stvarno trudimo da djeci osiguramo što veći broj terapeuta u našim prostorima, u prostorima udruge koje je nama na korištenje dao Grad Supetar, ali nema drugih kuća. Ne znam, ne znam odakle takve dezinformacije", govori Mladina.

Trajno rješenje o potpuno besplatnom prijevozu donio bi novi Zakon o linijskom i povremenom obalnom pomorskom prijevozu koji ide u izglasavanje najesen.

Vlada je u ovom paketu za prijevoz djece s teškoćama u razvoju, ali i različitih kategorija invalida osigurala 15 milijuna kuna.

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!